Završena 23. Mektebska liga u futsalu i 2. Mektebska liga u odbojci za djevojčice – Mekteb Jezero pobjednik u obje kategorije

U subotu 15. februara 2020. godine okončana je 23. sezona Malonogometne lige polaznika mektebske nastave MIZ Sarajevo i 2. sezona Mektebske lige u odbojci za djevojčice. Završnica ovog vrlo popularnog takmičenja među polaznicima mektebske nastave održana je u sportskoj dvorani KC „Kralj Fahd“ u Sarajevu.

U okviru ovogodišnje 23. sezone Mektebske lige u malom nogometu/futsalu, koja se sprovodi od mektebske 1996/97. godine i kojom je rukovodio pomoćnik glavnog imama Elvedin-ef. Klisura, učestvovalo je 49 mekteba, sa preko 500 učesnika. Liga se igrala od 08.-28. januara 2020. u dvorani KC „Kralj Fahd“, a u samu završnicu plasirale se se ekipe četiri mekteba: Jezero, Lužani, Crna Rijeka i Hadžići.

Ove godine, po drugi put je igrana i Mektebska liga u odbojci za djevojčice – polaznice mektebske nastave. Ova takmičenja odigravala su se u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Fatima Gunić“ u periodu od 08.-27. januara 2020. godine, a učešće je uzelo 24 ekipe, odnosno mekteba, da bi se u samu završnicu plasirale četiri najuspješnije ekipe: Jezero, Obhodža, Lužani i Hadžići. Ovo je druga godina u kojoj se nastavio ovakav vid druženja za djevojčice, a sudeći prema reakcijama muallima, roditelja i mekteblija Liga u odbojci za djevojčice je veliko osvježenje i izaziva veliko interesovanje svih aktera.

S obzirom da se sportskoj edukaciji, u okviru Plana i programa mektebske nastave iz objektivnih razloga ne posvećuje dovoljna pažnja, Medžlis islamske zajednice Sarajevo svake mektebske godine održava ovakva takmičenja u cilju popularizacije mekteba, ali i kako bi polaznicima nastave obogatio vannastavni sadržaj i usadio im vrline koje se sportom stiču.

Odbojka za djevojčice

U prijepodnevnom terminu same završnice okončan je završni turnir u odbojci za djevojčice.  U prvom polufinalu snage i vještine su odmjerile djevojčice iz mekteba Obhodža i Jezero, a uspješnije su bile polaznice mekteba Jezero sa 2:0 (25:15 i 25:14 ) u setovima.  U drugom polufinalu odbojkašice iz mekteba Lužani bile su bolje od mekteba Hadžići pobjedivši sa 2:1 (25:5, 23:25, 25:14) u setovima, kojima je kao vid utjehe pripala utakmica za treće mjesto u kojoj su bile bolje od mekteba Obhodža sa 2:1 (13:15, 15:8, 15:11) u setovima.

U okviru vrlo zanimljivog finalnog meča, koji se igrao 5 setova, i koji je izazvao veliko interesovanje publike, koja je gromoglasno navijala za svoje favorite, odbojkašice iz mekteba Jezero bile su bolje sa 3:2 u setovima (16:25, 25:23, 18:25, 25:19, 15:9) od odbojkašica iz mekteba Lužani, čime su ponijele titulu osvajačica drugog izdanja Mektebske lige u odbojci za djevojčice, a time su i odbranile titulu pobjednika od prošle godine. Titulu najbolje igračice ponijela je Hadžić Ena iz mekteba Jezero, koja je kao nagradu za epitet najbolju igračicu dobila odbojkašku loptu.

Futsal za dječake

Nakon zajednički obavljenog podne-namaza, program završnice nastavljen je polufinalnim utakmicama u futsalu. Prvi polufinalni par su činili mekteb Crna Rijeka i Lužani. Mekteblije Crne Rijeke, koji su prema riječima muallima Alen-ef. Jašića imali i posebne pripreme za ovu završnicu, bili su superiorniji i zasluženo savladali mekteblije iz mekteba Lužani rezultatom 4:1.

Drugo polufinale rezultatski nije donijelo više neizvjesnosti, čemu svjedoči i rezultat od 4:0, kojim je mekteb Jezero bio bolji od polaznika mekteba iz Hadžića, koji su se morali zadovoljiti osvojenim trećim mjestom. U vrlo zanimljivom, dinamičnom i na momente neizvjesnom finalnom meču između mekteba Jezero i Crna Rijeka, mladi fudbaleri iz mekteba Jezero pobijedili su Crnorječane rezultatom 8:4 što je bila svojevrsna satisfakcija za poraz u prošlogodišnjem finalu, te su osvajanjem ovogodišnje Lige ponovo zasjeli na tron rezervisan za najbolje.

Futsal i odbojka su kolektivni sportovi, ali ovom prilikom su dodijeljena i priznanja za najbolje pojedince. Najbolji golman je Mušanović Hasan iz mekteba Crna Rijeka, kome je kao hedija uručena diploma i golmanske rukavice.  Najbolji igrač je Kolenda Halil iz mekteba Jezero, koji je kao hediju dobio diplomu i fudbalsku loptu.

Nakon finalne utakmice u futsalu, uslijedila je svečana ceremonija proglašenja najboljih i dodjela nagrada i priznanja. Odlomak iz Časnog Kur’ana proučio je Zahirović Ismail, polaznik mektebske nastave u mektebu Hadžići, nakon čega je uslijedilo intoniranje državne himne i zajedničkog tekbira, sa kojim je počinjala svaka utakmica obje lige.

Učesnicima su se obratili dr. Muhammed Alu Šejh, direktor KC „Kralj Fahd“ i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji su čestitali svim učesnicima, a najuspješnijima su dodijelili medalje, pojedinačne i ekipne nagrade. Također nagrade najboljima dodijelili su i Hajrudin Ćuprija i mr. Malik ef. Šljivo. Najboljim odbojkašicama medalje i nagrade je uručila uposlenica Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove MIZ Sarajevo Adna Zulić.

Trećeplasirane ekipe u obje konkurencije dobile su ponaosob svaki član ekipe bronzanu medalju i diplomu, kao i drugoplasirane i prvoplasirane ekipe. Prvoplasirane ekipe su dobile i pehar s tim što je prvoplasirana ekipa u futsalu dobila i prelazni pehar koji se svake godine dodjeljuje pobjedničkoj ekipi.  Posebno inspirativno obraćanje polaznicima mekteba imao je Hazim-ef. Krupalija imam, hatib i muallim džemata Butmir, koji je svojevrsni začetnik ovakvog načina druženja naših mekteblija.

Ovu priliku glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić je iskoristio da dodijeli zahvalnice direktoru KC „Kralj Fahd“ dr. Muhammedu Alu Šejhu, te direktoru OŠ „Fatima Gunić“ g. Hajrudinu Ćupriji, koji već redovno podržavaju ovu aktivnost MIZ Sarajevo, poručivši kako je ovo sjajna prilika za popularizaciju mekteba i mektebske nastave kod naše djece i izrazivši nadu da će se ovakav vid aktivnosti kod naših mekteblija nastaviti i u budućnosti.

U 14 sati pomenutog dana glavni imam doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić službeno je posjetio direktora KC Kralj Fahd gosp. Muhameda Alu Šejha, a  razgovaralo se o saradnji Medžlisa i Kulturnog Centra na više nivoa djelovanja. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim našim muallimima na iskazanom trudu da sa svojim mekteblijama budu dio ove priče. Zahvalnost iskazujemo i mekteblijama koji su učestvovali i njihovim kolegama i kolegicama iz njihovih mekteba koji su ih bodrili, kao i roditeljima koji su davali veliku podršku svima.

Elvedin-ef. Klisura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter