Završen četvrti pohod Mreže mladih u Tursku

Protekle sedmice aktivisti Mreže mladih Medžlisa Sarajevo bili su na edukativnom putovanju u Republici Turskoj.

U pratnji imama Magribija džamije mr. Ahmet ef. Skopljaka posjetili su tri prijestolnice Osmanskog carstva, Bursu, Istanbul i Edirne.

Nakon okupljanja u Sarajevu, grupa se zaustavila u Višegradu, obišla most Mehmed-paše Sokolovića, te obavili džuma-namaz i nastavili putovanje prema Bursi.

Vikend boravak u Bursi bio je dovoljan da se posjeti Ulu džamija, Tophane sahat kula, Koza Han, Osman Gazi turbe, Panorama 1326., Bursa Fetih muzej u kojem se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici, zoološki vrt, te Cumalikizik etno selo nastalo oko 1300. godine registrovano na UNESCO listi svjetske baštine.

Obilazak Istanbula je započeo na Sultanahmetu gdje su omladinci uživali u šetnji ulicama i bazarima carskog grada, posjetili Taksim i Uskudar uživajući u nestvarnom pogledu na Bosfor, obišli Fatih i Ejup na kojima su se prepustili atmosferi Orijenta.

Posljednji dan putovanja bio je rezervisan za Edirne gdje se klanjala džuma namaz u džamiji Selmija i obišli bazari.

  • Ovo je bio četvrti pohod članova Mreže mladih na kojem smo posjetili mnoge kulturno historijske i vjerske spomenike, jačali međusobne veze, te uživali u lijepoj atmosferi. Zahvaljujemo se glavnom imamu Medžlisa Sarajevo dr. Abdulgafaru ef. Veliću na svesrdnoj podršci pri organizaciji ovogodišnjeg putovanja – navode učesnici ovog pohoda u svom izvještaju.
Facebook
Twitter