Search
Close this search box.

Zamjenik reisul-uleme gost redovnog seminara za imame MIZ Sarajevo

U srijedu, 4. oktobra 2023. godine u Studentskom centru Islamske zajednice na Vrbanjuši održan je redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Prisutnim imamima se na početku obratio glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, uz kojeg su seminaru prisustvovali Jusuf Zahiragić, predsjednik Izvršnog odbora i Muhamed Memić, rukovodilac Administrativno-pravne službe MIZ Sarajevo.

Gost seminara bio je zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković koji je prisutne imame informisao o nekim aktuelnim pitanjima o Islamskoj zajednici u društvu u cjelini.

Uputivši nekoliko motivacionih poruka, istakao je da je u misiji imama koncentrirana odgovornost cijele Islamske zajednice

  • U našem promišljanju uvjeta i pretpostavki za rad imama, trebali bismo polaziti od činjenice da njihovo djelovanje u džematima, među ljudima, najšire i najdublje povezuje ukupne aktivnosti, djelovanje i komuniciranje Islamske zajednice sa unutrašnjim i vanjskim svjetovima, koje smo dužni pažljivo njegovati, popravljati i oplemenjivati. Na ovom planu se kruniše misija Islamske zajednice u BiH, odnosno svih nas – pojasnio je dr. Ljevaković.

Budući da imami ne žive i ne rade izolovano od društva i procesa, dr. Ljevaković je sa prisutnima podijelio zapažanja o aktuelnim događajima u BiH i u okruženju.

  • Naime, mi moramo pratiti šta se dešava u našem bližem i daljem okruženju, jer nas se tiču svi društveni procesi koji manje ili više utječu na sve građane, članove društva. Nepoznavanje zemlje u najširem smislu riječi ubija čovjeka. Imam Muhammed Abduhu, tumačeći kur’anski ajet: „O vi koji vjerujete, budite oprezni i krećite u boj u grupama ili svi zajedno…“ navodi jednu mudru izreku koja kaže: „Kateletil-erdu džahileha“ – zemlja, geografija ubija onoga koji je ne poznaje. A može se čitati i drugačije kao „Kateletil-erda džahiluha“ – Neznalica uništava zemlju“. Drugim riječima, nepoznavanje zemlje i svega što je na njoj, u njoj i iznad nje vodi u propast čovjeka, odnosno neznalica upropaštava zemlju. Izreka je primjenjiva u širem smislu i na društvo i njegove procese – kazao je zamjenik reisul-uleme.

U okviru protokola ovog seminara je istaknuto i nagrađeno deset imama koji su ostvarili najbolji uspjeh tokom završnih hatma-ispita u mektebima. Riječ je o Resul-ef. Aliću, Enver-ef. Hošiću, Abusamedu-ef. Podojku, Asmiru-ef. Salihoviću, Memfad-ef. Drkiću, Muhamedu-ef. Hafizoviću, Semin-ef. Grabusu, Sejid-ef. Striki, Senaid-ef. Isakoviću, Sulejman-ef. Posavljaku i Hašimu-ef. Zahiroviću.

Facebook
Twitter