Search
Close this search box.

Više od 400 omladinaca prisustvovalo historijskom času o Igmanskoj džamiji

U povodu obilježavanja 30. godišnjice Igmanske džamije, aktivisti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevu danas su boravili na Igmanu.

Više od 400 omladinaca je pješačilo od lokacije Mrazište do Igmanske džamije, gdje im je održan historijski čas. 

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar Velić je tokom obraćanja prisutnima istakao da je dolazak na Igmansku džamiju prilika da se nauče neke važne životne lekcije 

– Ovdje se 1993. godine branila Bosna i Hercegovina i to je bilo najteže vrijeme za našu domovinu. Ovdje je formirana linija koja je bila neprobojna i na ovom mjestu je bila značajna i presudna odbrambena bitka, zato se i manifestacija učenja tradicionalne dove ovdje zove “Odbrana Bosne i Hercegovine” – rekao je dr. Velić. 

Ocijenio je da odluka boraca da grade džamiju svjedoči njihovim idealima i vrijednostima na osnovu kojih su postupali.

viber_image_2024-02-17_11-48-31-253.jpg - Više od 400 omladinaca prisustvovalo historijskom času o Igmanskoj džamiji

– Ti momci su već imali džamiju u svom srcu, pa je želja i odluka za izgradnju džamije upravo to potvrdila. Ono što danas možemo uraditi jeste doći na ovo mjesto sa abdestom, pasti Gospodaru na sedždu i učiti iz ovog okruženja – kazao je glavni imam MIZ Sarajevo. 

Mladima se ovom prilikom obratio i brigadir Zijad Rujanac, koji je i autor knjige o Igmanskoj džamiji.

– Na svim prostorima koji su okupirani od strane agresorske vojske počinjeni su zločini i genocid nad Bošnjacima. Na prostoru Bosne i Hercegovine se nije vodio rat samo za teritoriju. Na osnovu podataka koji su dostupni i analizrani, evidentno je da je riječ o vjerskom ratu. Sve ono što nije bilo pravoslavno i srpsko je ubijano i protjerovano – podsjetio je Rujanac. 

Tokom hidtorijskog časa je govorio i imam u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine mr. Haris Hadžić, koji je podsjetivši na značaj organizacije odbrane od agresije, ukazao na važnost pripadnosti džematu. 

– Oko 100 imama je šehidilo tokom odbrane od agresije, a oko 400 ih je prošlo kroz Armiju Republike Bosne i Hercegovine. Jedna od odlika uspjeha naše odbrane je to da smo imali dobre i jake džemate. Vi ste danas džematlije, čuvajte džemat jer je to jedina još uvijek sigurna i stabilna organizacija – rekao je efendija Hadžić.

IMG_8811.jpg - Više od 400 omladinaca prisustvovalo historijskom času o Igmanskoj džamiji

Znanje o prošlosti je vezano za stav u sadašnjosti, pa je efendija Hadžić u tom kontekstu uputio nekoliko prigodnih savjeta mladima. 

– Važno je da znate ko ste i šta ste. Onaj ko nema svoju ličnu kartu, dat će mu je neko drugi. Prema tome, dobro vodite računa o preuzetim emanetima – poručio je efendija Hadžić. 

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić je ukazao na važnost jačanja svijesti o domovini, čemu može doprinijeti program poput današnjeg.

Govorio je o orijentaciji koju je potrebno da imaju mladi. Naglasio je vaznost razumijevanja i značaja države, naroda i vjere. U svome govori je kazao da džamija na Igmanu svjedoči naše vjerovanje u Allaha, dž.š., a da odbrana na Igmanu potvrđuje da su Bošnjaci autohtoni narod koji se borio za očuvanje cjelovite domovine Bosne i Hercegovine.

– Pripadnost našem narodu i domovini svjedočite vi kao budući naraštaji koji ćete biti na usluzi Bosni i Hercegovini, a svjedoče i borci koji su odbranili Bosnu o Hercegovini u njenim cjelovitim granicama – kazao je dr. Omerdić.

U formi savjeta, mladima je poručio da paze na svoje slobodno vrijeme, na svoj razum i svoje srce. Govorio je o afirmativnom korištenju slobodnog vremena, tačnom i na činjenicama zasnovanom razumijevanju stvari i događaja, te na srce kao ključu duhovnog i emocionalnog stanja.

Današnji pohod je jedna od aktivnosti kojim je tokom ovog mjeseca obilježena 30. godišnjica Igmanske džamije.

(MINA)

Facebook
Twitter