Search
Close this search box.

Veliki interes za mektebsku pouku: Prošle godine upisano 83.230 polaznika

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini, predvođena reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, veliku pažnju posvećuje mektebskoj pouci u našoj zemlji. 

Prema podacima Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, u mekteb je u 2018/2019. godini upisano 83.230 polaznika, što je za 0,98 posto manje u odnosu na prethodnu izvještajnu godinu, dok je broj redovnih polaznika bio 64.166, što je manje za 1,33 posto u odnosu na prošlu mektebsku godinu.  

No, to nije iznenađujuće s obzirom da se svake godine sve manje djece rađa. Manji je broj upisane i djece u škole, kako u osnovne, tako i u srednje.  

– Navedeni podaci ukazuju na trend smanjenja broja polaznika zadnjih godina – kazao je za Preporod.info dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH.  

Kako nam je rekao ef. Svraka, mektebska pouka podijeljena je po muftijstvima, a prema dostupnim podacima, samo u Muftijstvu tuzlanskom je 508 mekteba.

Tuzlu slijedi Muftijstvo zeničko sa 323, zatim Sarajevsko koje broji 312 mekteba, te Bihaćko sa 221 mektebom.

U Muftijstvu mostarskom je 128 mekteba, 121 u Travničkom, dok je najmanje u Bihaćkom, 55  i u Goraždanskom 23.  

Pojam mekteb (mejtef) arapskog je porijekla, a korijen ove riječi je ketebe, što u prijevodu znači pisati, te označava mjesto gdje se nešto piše, čita, uči ili podučava. Inače, islam je posebno mjesto dao nauci, znanju, učenju. Potvrda toga je prvi objavljeni ajet u Časnome Kur’ani Kerimu, gdje nam Allah dž.š. kaže: “Ikre – Čitaj, uči, proučavaj”. 

Da je mektebska pouka kvalitetna u svim džematima, te da mualimi u radu s djecom ulažu dosta truda i energije kako bi djeca što više naučila, pokazuju podaci da je u 2018/2019. godinu sufaru završilo 19.726 djece, u Kur’anu ih je učilo 25.419, dok je hatmu završilo 7.194 djece.

Mekteb je snažan pečat za islamski identitet.  Mektebi su svjetionici, koji će djeci koja ga upišu i završe osvjetljavati životne staze. U njemu će naučiti šta znači vjera i kako urediti svoj život. Kroz mekteb se uče djeca da poštuju starije, da poštuju svoje roditelje, da imaju lijep ahlak i karakter. On pomaže u odgoju i podizanju djece i formiranju u zdrave ličnosti sa zdravim pogledima na život. 

– Mekteb je mjesto susreta, radosti, poučavanja, upoznavanja, druženja, odrastanja itd., i taj proces se ciklično ponavlja iz generacije u generaciju. Mektebu pripada važno mjesto i uloga u odgoju mladih i u oblikovanju njihovog vjerskog i kulturnog identiteta. Možda u svakom mektebu nema centralno grijanje, nove klupe, pametna tabla i druga savremena tehnčka pomagala, ali zato ima dovoljno susretljivosti, dobre volje, entuzijazma, bratske ljubavi i topline koja doprinosi da djeca koja završe mekteb ostaju u našim džematima izrastajući u vrijedne i čestite džematilije – kazao je ef. Svraka.  

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Svakom poslaniku su date mudžize. Mudžiza koja je meni data je Kur’an Časni.” Od dana kada je spušten kao mudžiza, Kur’an Časni je imao veliki uticaj na one sa kojima bi došao u kontakt. 

Naš Poslanik Muhammed a.s. je onoga ko uči Kur’an Časni usporedio sa mirisnom i ukusnom voćkom, rekavši: “Primjer vjernika koji uči Kur’an i po njemu radi je kao primjer cedra lijepoga ukusa i lijepoga mirisa, a primjer vjernika koji ne uči Kur’an, a radi po njemu je kao primjer datule koja ima lijep ukus ali nema mirisa.”

Također  je svoj ummet podstakao učenju Kur’ana riječima: “Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur’an – poduči se Kur’anu – a zatim druge podučava njemu.” Dok je za čovjeka koji ne zna ništa iz Kur’an rekao da je nalik “razrušenoj kući”. 

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH tokom augusta i septembra ove godine realizuje manifestaciju “Dani mekteba”, u okviru koje će biti predstavljene brojne aktivnosti koje su u proteklom periodu poduzete s ciljem, između ostalog, snažnije afirmacije i promocije mekteba i mektebske pouke u Zajednici i društvu. 

Sutra će u okciru ove manifestacije biti predstavljeni i novi ilmihali za mektebsku pouku.

Upis polaznika u novu mektebsku godinu i mektebska  pouku počinju u subotu 12. septembra 2020. godine, odnosno 24. muharrema 1442. hidžretske godine. Način realizacije mektebske pouke bit će definiran u narednim danima, a u skladu sa aktuelnim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korona virusa.  

S obzirom da je mekteb za mnoge koji su završili mektebsku nastavu bio glavna karika od koje su gradili životni lanac, upisom svoje djece i ove godine, učinimo da i oni budu dio tog puta, koji je jedini i pravi.  

(A.N./Preporod.info)

Facebook
Twitter