Večeras počinje manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2021.

Svečanim otvaranjem u Gazi Husrev-begovoj biblioteci od 17 sati i 30 minuta, te prvim predavanjem o Muhammed, a.s., od 20:00 sati počinje 17. tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah.

Svečano otvorenje će zbog vremenskih prilika umjesto na platou ispred Baščaršijske džamije biti upriličeno u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Prvi programski sadržaj je na redu već od 20:00 sati večeras kada će prvo predavanje održati muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, koji će govoriti na temu: “Etičke i povijesne implikacije Muhammedove, a.s., misije”. Moderator prvog predavanja je mr. Muhamed Velić. Predavanje će biti dostupno uživo i putem FaceBook strranice Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, te u programu RTV BIR.

U okviru ovogodišnje manifestacije koja traje od 11. oktobra do 1. novembra 2021. godine bit će održane brojne aktivnosti, uključujući mevlude, predavanja, koncert ilahija i kasida, promocije knjiga, izložbe, metkepska druženja, druženja omladine, humanitarne aktivnosti, i brojne druge aktivnosti.

Svi programski sadržaji biće organizovani sa ograničenim brojem posjetilaca, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zaštite.

Glavni ciljevi manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter