Search
Close this search box.

Večer Kur’ana u džematu SD Nedžarići – Potreban nam je ovaj kvalitet

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo i džemata Studentskog doma (SD) Nedžarići sinoć je upriličeno Večer Kur’ana kojem su, uz studente, prisustvovali brojni posjetioci različitih dobnih skupina.

Prve kur’anske ajete je u okviru programa učio imam ovog džemata Faris-ef. Čolaković, dok je o karakteristikama džemata, te planiranim i realizovanim aktivnostima govorio predsjednik džemata Adin Čanić.

–  Ovo su večeri tokom kojih se širi znanje. Cilj nas kao džematskog odbora je da budemo poveznica među džematlijama, da se družimo, upoznajemo i odgajamo na principima naše vjere islama – poručio je Čanić.

Tokom programa sadržanog od učenja Kur’ana i interpretacija kasida nastupili su kurra hafiz mr. Aziz Alili, Mustafa Isaković, hafiz Zejd Špiodić, hafiz Hamza Ćelović, hafiz Ahmed Hamidović i hor Fakulteta islamskih nauka.

Prigodno predavanje je održao hafiz mr. Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo koji je, uz osvrt na ajete proučene tokom trajanja programa, prisutnima uputio nekoiliko savjeta.

– Važno je da se svakog dana vraćamo Gospodaru činjenjem tevbe. Tome će doprinijeti i svijest o vrijednostima kojih se držimo i ustrajnost na tom putu. Moramo znati svoje vrijednosti i ne dati ih ni za šta na svijetu. Na ovim principima trebamo odgajati naše generacije – rekao je hafiz Bašić.

Osvrnuo se i na specifičnosti učenja dove, uslovima koji joj prethode, te aktivnom djelovanju koje treba biti povezano sa ovim ibadetom.

– Dova dolazi na kraju, onda kada smo dali sve od sebe. Kao mladim ljudima vam govorim da nam treba mladića i djevojaka koji su proaktivni u životu. Kad studiraš, prvo naučiš sve, onda izađeš na ispit, pa upućuješ dovu. Dova je važna, ali treba pratiti naš rad. Imamo veliku nadu u našu omladinu, mnogo vas zna za Allaha, klanja, posti ramazan i čuva se velikih grijeha. Treba nam ovaj kvalitet – zaključio je hafiz Bašić.

Prema riječima organizatora, namjera je da džemat SD Nedžarići nastavi biti mjesto okupljanja ovakvim i sličnim povodima.

Facebook
Twitter