Večer Kur’ana na Ilidži: Kad ne znamo gdje se okrenuti, gledajmo gdje je munara

U Centralnoj džamiji na Ilidži noćas je nakon akšam-namaza upriličena Večer Kur’ana povodom petogodišnjice otvorenja džamije i početka mektepske godine.

Riječima dobrodošlice prisutnim vjernicima obratio se imam ove džamije Resul-ef. Alić.

– Kada smo prije pet godina otvarali džamiju na Ilidži, tada smo organizirali jedan program večeri Kur’ana internacionalnog sadržaja. Večerašnjim programom ujedno obilježavamo i petu godišnjicu otvorenja džamije. Ovo je ujedno i prilika da mektepsku pouku, gdje brojimo blizu 300 polaznika, počnemo učenjem Kur’ana – poručio je efendija Alić.

U uvodnom dijelu programa kojim je moderirao Senaid-ef. Isaković nekoliko poruka je uputio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je kazao kako veliki vjerski događaji podsjećaju i na smjenu generacija, te doprinos koji društvenoj zajednici dali naši prethodnici.

– Ovom prilikom se sjećamo i rahmetli Enver -ef. Prolaza, te njegovog doprinosa vjerskom životu na ovom prostoru. U sarajevskom medžlisu ove godine u penziju ispraćamo naših šest imama. Obaveza mlađih imama i aktivista Mreže mladih je da čuvaju džemate i saffove, da čuvaju njihov red i ispravnost – poručio je dr. Velić.

Učešće u programu Večeri Kur’ana uzelo je pet istaknutih učača; Ibrahim Bilčević, apsolvent Fakulteta islamskih nauka; hafiz Omer Zulić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi; Egzon Ibrahimi, gost s Kosova; kurra hafiz Aziz Alili, prvi imam zagrebačke džamije; te hafiz Mu’tesim Billah El-Aseli, gost iz Sirije.

Prigodnim predavanjem se obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je poručio kako su večeri Kur’ana prilika da se podsjetimo na temeljne kur’anske poruke koje nas savjetuju o ponašanju u našem aktuelnom trenutku.

– Važno nam je da u našoj domovini Kur’an prihvatimo srcem, razumijemo da ono što Kur’an govori je vjera u dragog Boga, ali i uputa kako će ljudi organizirati svoje međusobne odnose. Vjernik održava odnos prema Gospodaru, prema sebi i prema okolini u kojoj živi. Zato je važno da ovakve noći iskoristimo i za svjedočenje da pripadamo vjeri islamu, poslaniku Muhammedu a.s. i našoj domovini, gdje smo muslimani koji žive u svojoj državi, u pluralnom društvu – kazao je muftija Grabus.

Podsjećajući na važnost održavanja dobrih međusobnih odnosa, muftija Grabus je kazao kako njihove temelje možemo tražiti u čuvanju časti drugih, čuvanju autoriteta imama, te vođenju računa o džematu.

– Ukoliko nemamo nešto dobro kazati o našem bratu; trudimo se da ne odgovaramo i gibetimo, da učvrsimo naše saffove, čuvamo jedni druge, čuvamo Islamsku zajednicu i imamo autoritete među našim imamima. Ondje gdje džemati funkcioniraju, tu imamo stabilne međuljudske odnose – rekao je prof. dr. Grabus.

Uz osvrt na aktuelne društvene okolnosti, muftija Grabus je ukazao na važnost čuvanja zajedništva.

– Svjesni smo aktuelne društvene situacije i podijeljenostipo različitim osnovama. Kad god ne znate kud se okrenuti, gledajte gdje je munara. Koliko god postojale negativne tendencije, odlučni smo u uvjerenju da put kojim nas vodi naš reisul-ulema je put koji treba slijediti i put koji čuva naše zajedništvo – zaključio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Program je završen dovom koju je proučio mr. Malik-ef. Šljivo.

Facebook
Twitter