Večer Kur’ana i ilahija u džematu Alipašino Polje C faza: Trud je obilježje insana na dunjaluku

U džematu Alipašino Polje C faza 7. jula je upriličeno Večer Kur’ana i ilahija. Riječ je o programu koji je dio predbajramskih aktivnosti ovog džemata, ali i kojim se obilježava završetan procesa postavljanja instalacija svijetlećeg obilježja u obliku cvijeta Srebrenice u haremu džamije.

Ovo je jedan od načina na koje se u okviru rada Islamske zajednice njeguje kultura sjećanja.

  • Ovo će biti trajno pamćenje genocida koji je izvršen devedesetih godina. Pamćenje za sadšnje i buduće generacije do kijametskog dana – navodeno je na zvaničnoj facebook stranici ovog džemata nakon što je usvojena inicijativa o postavljanju ove instalacije

Geste poput ovoga možemo ocijeniti simbolički važnim zbog kontinuiranog fokusiranja pažnje svih džematlija na imperativ reagovanja na zlo i nasilje, te nastojanja da se ono ne događa. Stoga je i ova svečanost jedan pokazatelj opredijeljenosti Zajednice i ovog džemata da se o zlu progovori na pristojan način.

Odabrane kur’anske ajete iz Kur’ana su ovom prilikom učili kurra hafiz Aziz Alili, hafiz Nisvet-ef. Omerdić, Resul-ef. Alić i Mustafa-ef. Pašić; dok su kaside interpretirali članovi hora MIZ Sarajevo.

Prisutnima se prigodnim predavanjem obratio mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama sarajevskog medžlisa koji je, uz isticanje značaja kulture pamćenja, podsjetio na kur’anske ajete koji govore o šehidima.

Tokom svog obraćanja mr. Šljivo je istakao kako bi trud trebao biti važno ljudsko obilježje na dunjaluku, s obzirom na činjenicu da je svako životno stanje neki oblik kušnje. Pojašnjavajući to primjerom, kazao je kako blagostanje na dunjaluku može biti kušnja pojedincu koliko će biti zahvalan i koliko će to blagostanje koristiti da koristi društvenoj zajednici ili pojedincima oko sebe. Isto tako, naveo je mr. Šljivo, skromni životni uslovi mogu biti iskušenje strpljivosti.

Također je podsjetio na kurban i žrtvu Ibrahima a.s. koje se vjernici prisjećaju u danima nadolazećeg Kurban-bajrama i sa kojim se nastoje povezati ibadetima koje izvršavaju u ovom periodu.

Pratimo li život Ibrahima a.s., poručio je mr. Šljivo, uočavamo kako njegov život nije bio lišen iskušenja, ali njegov stav prema životu u svim životnim situacijama je motivacija i primjer nama danas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter