Search
Close this search box.

Uz bogat vjerski program u Podlugovima održano druženje za žene „Budi sretna, budi ponosna“

U nedjelju 19. februara 2023. godine u džamiji u Podlugovima održano je, uz bogat vjerski program, međudžematsko druženje za žene pod nazivom „Budi sretna, budi ponosna“, a povodom mubarek noći Lejletul-miradž.

Prigodno predavanje ovom prilikom održala je profesorica Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Sarajevo.

Na početku je prisutne poselamio i poželio dobrodošlicu imam džamije Podlugovi mr. Asmir ef. Salihović, zahvalivši svim muallimama koje su dale doprinos ovom programu.
Ispričavši poznatu hikaju iz naše tradicije o tome da Bog tješi još nerođeno dijete kazavši o zaštiti koju će imati na ovom svijetu i da na svijetu ima meleka kojeg će zvati MAJKA, kazao je da su najbolji meleki sve majke u našoj domovini.

  • Čini mi se da je Allah odredio da su najbolje majke baš u našoj domovini. Uvijek su žene u našim džematima bila tu u najtežim trenucima, čuvale vjeru kao najsvetiju stvar i zato imaju moje posebno poštovanje, poručio je ef. Salihović.
    Profesorica Fidani kazala je da je Lejletul-miradž velika inspiracija i nosi mnoge poruke koje je ove večeri podijelila sa ženama na druženju.
  • Miradž svake od nas je naš namaz. Prisjetile smo se Poslanika a.s. i u kojem ga teškom periodu života Allah dž.š. časti Miradžom. Svi mi imamo svoje tegobe, halove i težine i nas je Allah počastio da imamo svakodnevni prijem kod njega, namaz kao jedan miradž u kojem čovjek može tegobe, probleme, unutrašnje halove podijeliti sa svojim Gospodarom, da sebi olakša. Džemat Podlugovi je prepoznatljiv jer broji veliki broj žena, a to su većinom majke Srebrenice, žene heroine naše domovine, koje su položile najveći ispit, a to je ispit sabura, imana, pokornosti i odnosa prema Bogu. Od njih možemo da učimo kakav čovjek treba imati odnos prema Bogu, one su utočište našle u namazu i zato su one inspiracija koliko namaz čovjeku znači, koje je okrepljenje, podrška u životu kako bi čovjek ostao uspravan. To je i najveća poruka ove večeri da je namaz stalna konekcija sa Gospodarom koji nas čini budnim, stamenim, posebno u ovom teškom vremenu za muslimane i miradž nas uči da podnesemo sve izazove i obećanje je da će Allahova poruka doći i biti neizostavna, kazala je Fidani.

Ženski aktivizam džemata Podlugovi uvijek je pristupao odgovorno i sa izuzetnim doprinosom svim aktivnostima, a u budućnosti najavljuju intenziviranja druženja i nove sadržaje.

Facebook
Twitter