Search
Close this search box.

Uspješno okončano stručno usavršavanje muallima

U cilju stručnog usavršavanja muallima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove sačinila je plan održavanja oglednih sati u mektebima za školsku 2021/22. godinu. Ogledni sati održani su za vrijeme zimskog raspusta od 04. do 27. janura 2022. godine.

Ovim projektom bili su obuhvaćeni svi muallimi koji samostalno izvode mektebsku nastavu, bez obzira na njihov radno-pravni status u Medžlisu. Oni su obavezni prisustvovati oglednom času kojeg je realizirao jedan od muallima u svome mektebu, te kroz zajedničku analizu metoda, pristupa i realizacije časa učiti, razmjenjivati iskustva, te tražiti odgovore na dileme i izazove s kojima se u nastavi susreću.

Stručno usavršavanje ovog tipa i svojevrsna doedukacija je od posebnog značaja za mlade muallime koji imaju priliku da se na praktičan način upoznaju sa metodama i načinima rada u mektebu, te na ovaj način uče od iskusnijih kolega.

Ogledni časovi održani su u 10 mekteba a realizirali su ih sljedeći muallimi: Mensur-ef. Salkić (Osjek), Ahmed-ef. Hasković (Pazarić), mr. hfz. Abdusamed-ef. Podojak (Bačića Polje), Amel-ef. Šehović (Mrakovo), Samir-ef. Hatkić (Ciglane), mr. Salih-ef. Ćato, (Hotonj), Memfad-ef. Drkić (Dobrinja C-5), Muhamed-ef. Šarić (Bakarevac), Mehidin-ef. Bešlić (Hrasno) i mr. Šerif-ef. Delić (Bijela džamija)

Teme oglednih sati bile su različite, kao što su bile i različite nastavne grupe koje su odabrali muallimi. Četiri muallima su obradilii novu lekciju memorisanja sura i odabranih odlomaka iz Kur’ana, tri muallima su tretirali teme iz fikha (abdest, šta kvari namaz, prispijevanje u džemat), dva muallima lekcije iz akaida, te je obrađena i jedna tema iz ahlaka.

Kooridinator projekta je mr. Malik-ef. Šljivo

Na oglednim časovima prisutvovao je i glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, te članovi Službe za vjerske i odgojno obrazovne mr. Malik-ef. Šljivo, koordinator projekta, kao i Elvedin-ef. Klisura i Miralem-ef. Babajić.

Facebook
Twitter