Search
Close this search box.

Ured za društvenu brigu i MIZ Sarajevo: Zajednica nije zaboravila svoje starije članove

Ured za društvenu brigu pri Upravi za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, danas je povodom Međunarodnog dana starijih osoba posjetio Gerontološki zavod Nedžarići u Sarajevu.

Posjeta je organizirana kao dio projekta pomoći starijim i iznemoglim osobama „Kućna njega” koji se aktivno realizira u protekle tri godine.

– Ovaj projekat se prvobitno provodio tokom 2020. godine samo na području muftijstava Sarajevskog i zeničkog, kao pilot-projekat. Tokom 2021. godine realiziran je na četiri, a ove godine smo ga proširili na šest muftijstava – izjavila je Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu.

Dodala je da je cilj da ovaj projekat bude implementiran na području svih muftijstava u Bosni i Hercegovini.

– Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. oktobra, mi smo došli ovdje da posjetimo korisnike Gerontološkog centra kako bismo im pokazali da nisu sami i da ih Zajednica nije zaboravila – istakla je Brdar.

Korisnicima su uručeni simbolični pokloni a održan je i prigodan program u namjeri da im Međunarodni dan starijih osoba bude radosniji. U ime Rijaseta posjeti su prisustvovale Emina Bešlija i Amela Brdar, stručne saradnice Ureda za društvenu brigu, Ferid Ganić kordinator sektora društvene brige MIZ Sarajevo kao i članovi tima društvene brige za starije osobe, Salih-ef. Meštrovac, Senida Balić i Enisa Meštrovac.

U svom obraćanju Ganić je korisnicima Gerontološkog centra najavio početak manifestacije “Selam Ya Resulallah” i poručio im da će se ovakve posjete nastaviti održavati.

– Svima nama ste vi emanet i naša je odgovornost i obaveza da se o vama brinemo. Zahvaljujem osoblju ovog Centra koji se zaista trude da uljepšaju i olakšaju boravak korisnicima i učine ih zadovoljnim. Mi ćemo, ako Bog da, u skladu sa mogućnostima nastaviti sa ovakvim druženjima i pomagati starijim članovima zajednice – rekao je Ganić.

Koliko korisnicima znače posjete istakla je Nada Paloš, podsjetivši da je pandemija ostavila traga.

– Ove posjete nama puno znače. Korona nas je vratila skroz unazad, tek sada se počelo ponovo odvijati. Uvijek smo imali puno posjeta, djeca su nam dolazila, a sada se sve to, hvala Bogu, vraća pa se nadamo da će biti sve uredu – ističe ova korisnica Centra.

Dodala je da je zadovoljna boravkom u Centru i da je tu već jedanaest godina, jer želi rasteretiti svoju djecu.

– Ova posjeta nam puno znači, jer dugo vremena je bilo sve monotono zbog korone, lijepo je što ste došli, razgalili ste nam  dušu, hvala vam puno na posjeti – rekao je Mugdin Bešić.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Prilog TV BIR o posjeti dostupan je na ovom linku.

Facebook
Twitter