Venecija: Učešće glavnog imama MIZ Sarajevo na seminaru “Interkulturalna solidarnost: Jevrejske i muslimanske zajednice Bosne u Drugom svjetskom ratu”

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, zajedno sa Udruženjem prijateljstva Italija – Turska i Univerzitetom Ca’Foscari iz Venecije organizovala je seminar na engleskom jeziku “Interkulturalna solidarnost: Jevrejske i muslimanske zajednice Bosne u Drugom svjetskom ratu“.

Na seminaru su govorili specijalni gosti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić i kantor (hazan) Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin.

– Bila mi je čast da budem jedan od učesnika ovog panela zajedno s Igor Grga Kožemjakinom iz Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. Italijanskoj javnosti predstavili smo brojne primjere obostrane solidarnosti, različite načine kako su muslimani štitili svoje prve komšije od strašnih zločina, kao i muslimanske rezolucije iz Drugog svjetskog rata – rekao je dr. Velić

Iskustvo suživota bosanskohercegovačkih Jevreja i muslimana je zasigurno dobar primjer koegzistencije različitosti, naglasio je ovim povodom Ahmed-ef. Tabaković, v.d. glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Facebook
Twitter