Search
Close this search box.

U Vogošći svečano otvorena šehidska hajr-česma: Dokaz koliko je čvrsta vjera u našim majkama

Hajr-česmu u džematu Krivoglavci, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, otvorio je danas reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović zajedno sa srebreničkom majkom Mehić Rahimom koja je česmu sagradila pred dušu svojih sinova, muža i zeta koji su ubijeni u Srebrenici.

Svečanosti otvaranja prisustvovao je muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus, glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić, načelnik Opštine Vogošća Migdad Hasanović, Nezim Halilović Muderis, te imami medžlisa Sarajevo.

Reisul-ulema Kavazović je rekao da novoizgrađenu česmu otvaraju u danima kada muslimani Bosne i Hercegovine obilježavaju Dane vakufa, sjećanje na vakife koji su kroz vremena od dolaska islama u ove krajeve do danas ostavljali dobra koja su trajna.

– Ovo je dokaz koliko je čvrsta vjera u našim majkama, pogotovo majkama iz Srebrenice. Naša Rahima, sestra i majka je od svoje skromne penzije odvajala, željela je da na neki način doprinese našoj široj zajednici i odabrala je ovu džamiju ovdje da ustanovi ovu hajr -česmu u znak sjećanja na svog muža Omera, sinove i zeta. To se dogodilo zbog njene čvrstine, njene vjere koju je pokazala – kazao je reisul-ulema.

Napomenuo je da su majka Rahima i njena porodica ispravno razumjeli poruku Muhammeda a.s. da niko ne preseli sa ovoga svijeta a da iza sebe ne ostavi vakuf, bilo da je to trajno dobro, stipendija za neko dijete koje će se obrazovati, ili odgojiti vlastitog evlada u vjeri islamu.

– Molim dragog Boga da ona nastavi činiti hajrate koje je i do sada činila, a koliko ja znam, njen najveći hajrat je njen unuk, za kojeg je jako željela da upiše i završi medresu, i nadam se da će i on, po ugledu na svoju nanu, s Božijom pomoći biti čestit čovjek i dobar musliman – poručio je reisul-ulema Kavazović prilikom uručenja vakufname Mehić Rahimi.

Majka Rahima Mehić je istakla da hair-česmu podiže suprugu Omeru, sinovima Idrizu, Sabitu i Ibrahimu, te zetu Mevludinu.

20240421_160259_copy_1600x1200.jpg - U Vogošći svečano otvorena šehidska hajr-česma: Dokaz koliko je čvrsta vjera u našim majkama
Srebrenička majka Mehić Rahima

– Hvala Allahu da sam to završila, i sada se osjećam kao da sam se sada ponovo rodila. Zahvaljujem se i svima koji su mi to omogućili, i koji su me podržali. Reisul-ulemi naročito hvala na podršci i što mi je došao na ovo moje veselje – rekla je Mehić.

Muftija Grabus je podsjetio na činjenicu da sve što se posije u zemlju daje svoj plod.

– Hurmetom šehida BiH mi smo poteklih tri desetljeća živjeli dostojanstveno usprkos teškim iskušenjima kroz koja su najprije prošle naše porodice, naše majke, braća i sestre, svi oni koji su bili u odbrani BiH ubijeni, mučeni, nestali braneći istinu i dostojanstvo i naše vjere i našeg naroda i države pokazali su svoj dignitet i nikada nisu odustali od traganja za istinom ili činjenja dobra. Današnji naš susret i ovaj čin je ustvari ta potvrda, pobjeda dobra nad onim što je zlo – poručio je muftija.

Podsjetio je i na institucionalnu borbu koju stalno vodi reisul-ulema sa odgovornim ljudima, da se nikada ne pristane na relativizaciju genocida u Srebrenici.

– Samo tako jedinstveno i kroz našu duhovnu I vjersku odlučnost, političku i državotvornu, mi ćemo uspijevati i uspjeti sačuvati istinu o tome i svojoj djeci omogućiti da dostojanstveno nastave, ako Bog da, i borbu ali i život u BiH – zakjučio je muftija Grabus.

Glavni imam Abdulgafar-ef. Velić je rekao da je džemat Vogošća jedan od većih i snažnijih džemata na području sarajevskog medžlisa, sa samo četiri džamije. Za džamiju u Krivoglavcima je rekao da je, na određen način, kapija Sarajeva. Ona je jedna od četiri džamije izgrađene u ovom džematu, a Velić je najavio izgradnju još dvije.

U džamiji je proučen Jasin i dova pred duše šehida, a nakon otvaranja šehidske česme je priređena i zakuska za prisutne.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter