Search
Close this search box.

U susret ramazanu: Bogate aktivnosti džemata Sedrenik

Bez obzira na vanredno stanje u džematu Sedrenik sprovedene su mnogobrojne aktivnosti kako bi se na adekvatan način izrazila dobrodošlica najdražem gostu mubarek ramazanu. Kako kazuje imam ovog džemata mr. Suad-ef. Balić: “Željeli smo da ove godine ramazan dopratimo u kuće naših džematlija, da im nadomjestimo prazninu koju osjećaju zbog nemogućnosti dolaska u džamiju, pa smo odlučili da mnoge naše džematlije posebno one starije zijaretimo uz prigodnu hediju od Džematskog odbora i ramazansku vaktiju.”

U toku trajanja vanredne situacije džematlije ovog džemata su se solidarisale sa onima u stanju potrebe i posredstvom nekoliko marketa iz džemata sakupili 50 paketa sa osnovnim životnim namirnicama. Za distribuciju ovih paketa svakodnevno je bila zadužena vrijedna sedrenička omladina članovi Mreže mladih koji su još uvijek aktivni i njih desetak svaki drugi dan na adrese 48 starijih džematlija odnose hljeb kojeg donira pekara MBA posredstvom Općine Stari Grad.

U džematu je podjeljeno i 30 ramazanskih paketa za naše postače penzionere u saradnji sa Rahma International iz Kuvajta. U sklopu predramazanskih posjeta imami Suad-ef., i Abdel-ef. Fejzić te muallima Senida Balić zajedno sa Džematskim odborom i omladinom zijaretili su 70 džematlija kojima su uručili hedije simbolično uz želju da postači prvu iftarsku kafu popiju upravo od svog džemata.

Također posjetom je obuhvaćeno i 14 svršenika kursa sufare za odrasle kojima su uručeni primjerci  Kur’ana Časnog. A oni najmlađi polaznici mekteba, njih 170 su obradovani ramazanskim paketićima i vaktijom za djecu koji su podjeljenji u okviru akcije Mreže mladih Stari Grad za polaznike svih mekteba na područiju Općine.

Prošlogodišnji ramazanski vozić u ovom džematu je zamjenio konkurs za likovni rad na temu: “Dobro nam došao šehri Ramazan”, na koji je pristiglo 60 radova polaznika mekteba na Sedreniku. Komisija je imala težak zadatak jer svaki od radova je lijep na svoj način, pa su odabrali 11 najboljih koji su nagrađeni novčanom nagradom. Pred nastupanje mubarek ramazana upriličen je i kraći program koji je prenošen uživo na društvenim mrežama iz sedreničke džamije kako bi se i na taj način popunila praznina kod džematlija nastala zbog nemogućnosti dolaska u džamiju. Vrijedno je spomenuti još da je sedrenička džamija ovog ramazana zasjala u novom ruhu sa novim kandiljima koje je uvakufio i ugradio jedan od džematlija.

Facebook
Twitter