Search
Close this search box.

U šestom izdanju programa “Ramazanske večeri” rezimirane ramazanske aktivnosti

Projekat „Ramazanske večeri“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo posljednjih jedanaest godina je projekat poslijeteravijskih druženja u kojima učešće uzimaju eminentni alimi, umjetnici, pjesnici i sportisti koji prenose svoja životna iskustva, razmišljanja i savjete mladima.

Ovogodišnji program, nakon što je prethodne dvije godine zbog pandemije koronavirusa emitovan isključivo putem televizije i društvenih mreža, realiziran je uz prisustvo publike kao tokom predpandemijskih godina.

Šesto i zaključno druženje u okviru ovogodišnjih “Ramazanskih večeri” upriličeno je 30. aprila 2022. godine u Hanikahu Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu. Gosti razgovora kojim je moderirala Zehra Alispahić bili su Kenan Magoda, direktor Turističke zajednice KS i Miralem-ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo.

Rezimirajući ramazanske aktivnosti, Babajić se posebno osvrnuo na javnu i medijsku dostupnost svih sadržaja.

– Ukomponirali smo sve tradicionalne aktivnosti koje imamo u mubarek mjesecu ramazanu, te se potrudili da imamo i foto i video sadržaje koji govore o ovom mjesecu. Osnova su svakako ibadetski sadržaji koje pokazujemo onakvima kakvi jesu; kao dio naše cjelokupne kulture – kazao je.

Posebno je istakao doprinos omladinskog aktivizma javnoj promociji jednog dijela aktivnosti realizovanih unutar Zajednice.

– Aktvisti Mreže mladih su se potrudili da tokom ovog mjeseca naprave 30 video-sadržaja koji su prezentirani na društvenim mrežama i televizijskom programu. Tema sadržaja je dobro djelo kao sastavni dio njihove stvarnosti, pa se kroz tih 30 epizoda tematizira širok spektar njihovih društveno korisnih aktivnosti – rekao je Babajić.

Kako je istakao, sa šestim izdanjem “Ramazanskih večeri” ne završavaju sve planirane ramazanske aktivnosti. 

– Kruna svih aktivnost će biti lijepi bajramski običaji koje provodimo pojedinačno i institucionalno. Prvog dana Bajrama ćemo imati koncert, a dan poslije ćemo obilježti Dan šehida. Vjerujemo da će ovo što činimo na najbolji mogući način predstaviti lijepi duh ramazana u Sarajevu – poručio je Babajić.

Kenan Magoda je u svom osvrtu govorio o tome kako je Turistička zajednica KS prepoznala pomenute aktivnosti i njihov značaj.

– Turistička zajednica treba biti čuvar svih naših vrijedsnoti. Mi smo u srcu Evrope i treba pokazati svijetu da su u Sarajevu najljepše ramazanske noći. To je velika šansa, a nekad ni sami nismo svjesni blagodati koju imamo na našim prostorima. A trebamo je iskoristiti, pa uz dobre produkcijske materijale svijetu poslai sliku da su svi dobodošli u naš prelijepi grad – poručio je.

Uz osvrt na specifičnosti ovog grada po pitanju prakticiranja vjere, Magoda je promociju te posebnosti ocijenio kao važan zadatak.

– Duh ramazana u Sarajevu je nešto što se nigdje drugo u Evropi sigurno ne može doživjeti. Bojim se da još nismo u potpunosti iskoristili šansu da pokažemo ono što imamo. Zbog toga sam ponosan da pokrećemo ovakav proces, a već razmišljamo kako da naredne godine uradimo marketinšku kampanju u zemljama Zaljeva. Znamo da u Engleskoj ima veliki broj muslimana koji vole putovati, a prirodno je da dođu u naš grad

– Mi dajemo podršku onome što medžlis već godinama radi, a tako pokazujemo svijetu i Evropi ko smo mi – zaključio je Magoda.

U pauzama tokom razgovora, hafiz Burha Šaban je karakterističnim izvedbama ilahija i kasida dao posebnu dimenziju cjelokupnom programu. Pridruživši se gostima u razgovoru, govorio je o ličnoj povezanosti sa Sarajevom. 

– Odem do Skoplja i Istanbula, ali zadnjih deset dana ramazana definitivno sam ovdje. Mislim da je tu najveća koncentracija pozitivne energije što se tiče ovog mjeseca. Sarajevo zaslužuje programe poput ovoga i čestitam svima koji su učestvovali – poručio je hafiz Šaban.

Facebook
Twitter