Search
Close this search box.

U Sarajevu održana tribina hafiza Ammara Bašića “Vjera, sloboda i dostojanstvo”

U dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu večeras je upriličena tribina povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Organizator programa je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, a ovom prilikom je govorio hafiz mr. Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama ovog Medžlisa.

– Večeras smo se uz Božiju pomoć okupili u lijepom ambijentu ove sportske dvorane, prostoru koji nas podsjeća na vrijednost naše herojske borbe u odbrani od agresije, kroz ime Ramiza Salčina po kojem se dvorana i zove. Cilj nam je da govorimo o vrijednostima ramazana koji nam uskoro dolazi, ali i da podsjetimo na važnost domovine, slobode i dostojanstva – kazao je hafiz Bašić.

Podsjetio je da je ljubav prema domovini i poštivanje šehidske žrtve istovremeno vjerska i patriotska obaveza.

IMG_9015.JPG - U Sarajevu održana tribina hafiza Ammara Bašića

– Pokušat ćemo govoriti upravo o toj obavezi, ali i ponuditi neke praktične savjete za doček mjeseca ramazana. Taj odnos prema domovini, slobodi i patriotizmu možda najbolje možemo osvijestiti tokom ovog mjeseca, jer je to vrijeme kada se oslobađamo od svega osim od robovanja Gospodaru – istakao je hafiz Bašić.  

S obzirom na to da je kao predavač aktivno uključen u rad sa omladinom, podsjetio je na neke bitne odrednice njihovog razmišljanja u aktuelnom trenutku. Kako pojašnjava, značajno su vezani za ideju traženja smisla.

– Već dugo godina sam uključen u različite oblike edukativnih programa u Islamskoj zajednici, ali primijetio sam jedan efektivan odnos onda kada izađemo malo iz vjerskih objekata, te pokušamo nastupiti u kulturnim ili sportskim ustanovama. Tada razbijemo neku famu i onoj omladini koja možda ne klanja redovno namaz ili nekim djevojkama se koje ne znaju propisno obući, pa možemo ganuti i njihova srca, vezati ih za vjeru, džamiju i Islamsku zajednicu – pojasnio je hafiz Bašić.

Tribine poput večerašnje su otvorene za javnost, ali su specifično usmjerene upravo spomenutoj kategoriji omladine. Pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo i moderator programa Miralem Babajić ističe da omladina okupljena oko ove ideje, pored vjerskih i edukativnih, realizuje i brojne sadržaje koji su vezani za patriotske teme.

IMG_9017.JPG - U Sarajevu održana tribina hafiza Ammara Bašića

– Mreža mladih od samih početaka izuzetnu pažnju posvećuje važnim datumima u našoj historiji. Obilazimo i obilazit ćemo sve važne toponime koje omladina treba poznavati, te uzeti poruku i pouku – rekao je Babajić.

Podsjetio je i na druge aktivnosti koje Mreža mladih realizuje, a koji su vezani za značajne historijske datume. Kako kaže, pamćenje je značajno za izgradnju stava i pogled prema budućnosti.

– Večerašnji program je samo jedan od onih koje organizujemo u toku godine, a vezan je za ove datume. Na taj način pokušavamo mladima prenijeti jedan dužan osjećaj ljubavi prema domovini i o važnosti razumijevanja naše historije, kako bismo gradili bolju budućnost . pojasnio je Babajić.

Tribini je prisustvovao veliki broj posjetilaca, a planirano je da se tokom narednih dana na svim punktovima Mreže mladih realizuju slične aktivnosti.

Facebook
Twitter