Search
Close this search box.

U sarajevskom džematu Dobrinja C5 obilježeni Lejletul-miradž i Dan vakifa

Povodom obilježavanja Lejletul-miradža i Dana vakifa u sarajevskom džematu Dobrinja C5 večeras je upriličen prigodan vjerski program. 

U prisustvu velikog broja vjernika, program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, a ovom prilikom je i proučena hatma-dova vakifima. 

Islamski izvori o Noći miradža govore kao o noćnom putovanju Muhammeda, a.s., od Mesdžidul-harama do Mesdžidul-Aksaa i dalje u više sfere nematerijalnog svijeta.

– Miradž je otvaranje druge dimenzije koju ne možemo fizikom objasniti, niti matematički izračunati. To je ono u šta i čemu kao muslimani vjerujemo. Muhammed, a.s. je osoba koja je očišćena od grijeha i zato je imao čast razgovarati sa Allahom, dž.š., a poruke koje smo dobili sa miradža, kao i propis namaza, obavezuju vjernike da budu na sedždi, te su na takav način povezani i sa Allahom, dž.š. i sa Muhammedom, a.s.  – istakao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus. 

IMG_8538.jpg - U sarajevskom džematu Dobrinja C5 obilježena Lejletul-miradž i Dan vakifa

Isra i miradž se dešavaju u periodu poslanstva kada je Muhammed, a.s. bio ponajviše iskušavan u misiji i dolaze kao svojevrsna nagrada i utjeha da ublaži svu bol, napore i teškoće koje su se dogodile u proteklom poslaničkom periodu.

– Počast miradža je data samo Muhammedu, a.s., a nama je ostavljena mogućnost da obavljamo namaz, za koji je Poslanik, a.s., rekao da je to naš miradž. Hoćemo li taj namaz doživjeti tako, kao svoj miradž, zavisi od mnogo faktora; jesmo li čisti, je li naše srce očišćeno i koliko smo predani Allahu dž.š. – kazao je muftija Grabus. 

Programu su kao gosti prisustvovali glavni imami Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji, predvođeni muftijom mr. Nevzetom Porićem. Istakli su da je zadovoljstvo biti dijelom ovog programa i prisjetiti se značajnih poruka miradža. 

– Drago mi je da smo prisutni ovdje na ovoj centralnoj svečanosti Muftijstva sarajevskog i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Uvijek je u Bosni i Hercegovini drugačije prisustvovati ovakvim programima povodom mubarek noći, jer je uočljiva prava duhovnost.

IMG_8605.jpg - U sarajevskom džematu Dobrinja C5 obilježena Lejletul-miradž i Dan vakifa

Istovremeno, i mi koji živimo izvan Bosne i Hercegovine se trudimo da tu atmosferu dočaramo našim džematlijama i osiguramo što bolje uvjete, kako bi i oni osjetili ljepotu mubarek večeri – rekao je muftija Porić.

Dan vakifa – Podsjećanje na one koji su osluškivali potrebe naroda

Obilježavanjem Dan vakifa u Bosni i Hercegovini se podsjeća na sve vakife u ovoj zemlji, a prema takvimu Islamske zajednice, ovaj dan se obilježava od 1935. godine.

– Jedna važna poruka o vakufima koju treba proširiti i primijeniti u životu kaže da ukoliko čovjek želi vječno živjeti u srcima ljudi i nakon preseljenja na ahiret, onda treba dodirnuti njihova srca nečim što im je potrebno u datom momentu. To su uradili svi veliki vakifi svijeta i Bosne i Hercegovine. Osluškivali su potrebe naroda i onda su upravo to njima obezbijedili tako što su uvakufljavali dio svog imetka, a neki čak kompletan imetak – rekao je hafiz dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

IMG_8615.jpg - U sarajevskom džematu Dobrinja C5 obilježena Lejletul-miradž i Dan vakifa

Istakavši da se obilježavanjem Dana vakifa, Islamska zajednica zahvaljuje svim velikim vakifima Bosne i Hercegovine za sva dobra koja su ostavili iza sebe, hafiz Zajimović je poručio da više vakufske imovine znači i više koristi za društvo u najširem smislu.

– Pozivam sebe i sve druge da budemo vakifi, jer radi vakufa se isplati živjeti. Budimo, ako ništa, sluge vakufu i uživajmo u svom imetku dok ga imamo u svojim rukama. Podsjećam da uživanje ne znači samo obezbijediti sebi lijep i ugodan život, nego pomoći i drugima, čime ćemo obezbijediti sebe i na ahiretu – poručio je dr. Zajimović

Ovaj datum tradicionalno se obilježava u džematima Islamske zajednice prigodnim ibadetima i programima.

Facebook
Twitter