Search
Close this search box.

U petak sergija za sanaciju munare džamije Gazi Mehmed-bega Isakovića

U petak, 6. oktobra 2023. godine u svim džamijama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će biti organizirana sergija za obnovu munare džamije Gazi Mehmed-bega Isakovića (Bistrička džamija)

Džamija Gazi Mehmed-bega Isakovića je jedna od najstarijih džamija u Sarajevu, sagrađena 1520. godine. Munara ove džamije je tokom dugogodišnjeg perioda značajno deformisana, ali i oštećena, kako tokom agresije na Bosnu i Hercegevinu, tako i od određenih vremenskih neprilika (udar groma 2016. godine).

Navedeni objekat je pod zaštitom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, što iziskuje posebne uslove za izvođenje radova. Sanacija se sastoji u tome da se izvrši njena demontaža po principu ,kamen po kamen”, te da se nakon geotehničkog rješenja fundiranja svaki od demontiranih segmenata postojeće kamene konstrukcije vrati na svoje mjesto, što iziskuje velika materijalna sredstva.

Pored sergije koja će biti organizirana nakon džuma-namaza 6. oktobra 2023. godine, sredstva se mogu uplatiti i putem računa.

Facebook
Twitter