Search
Close this search box.

U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese održan ” Razgovor sa povodom”

U okviru obilježavanja 30 godina od šehidske smrti Hasib-ef. Ramića i njegove porodice u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese održan je “Razgovor s povodom”.

Učesnice “Razgovor s povodom” bile su mr. Elma Tatar Avdić koja je govorila na temu “Modeli porodičnog funkcioniranja”, mr. Belma Bešlić “Odgovorno roditeljstvo – socijalni kapital porodičnog uređenja”, mr. Sabrija Mehmedović “Saradnjom roditelja i škole ka uspješnijem odgoju i obrazovanju” i Sumeja Fidani “Brak i roditeljstvo iz ugla islama”.

Sumeja Fidani govorila je s islamskog aspekta o braku i roditeljstvu a najviše se bazirala na primjer Ibrahima a.s.

– On nam je zaista jedan divan uzor kako biti uspješan u roditeljstvu, jer on je roditelj koji je imao sinove koji su bili poslanici, unuke, praunuke i on nam je putokaz kako se treba odnositi, kakav je bio kao suprug svojoj ženi Sari s kojom dugo godina nije imao potomstvo i za primjer trebamo uzeti njegove dove koje je Uzvišeni Allah dž.š. sačuvao u Kur’anu nama da bi nam bile primjerom kako se treba odnositi prema iskušenjima i izazovima koji se pred nas stave u životu – kazala je Sumeja Fidani.

CETL7364.JPG - U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese održan

Mr. Elma Tatar Avdić dotakla se porodice i njene uloge, porodične simbolike ali i nekih utjecaja koji nam mogu koristiti u modelima organizacije.

– Počevši od socijalno-kulturnog konteksta, naših uvjerenja koje smo naslijedili kroz porodice porijekla odnosno tzv. vertikalne stresove ali također i horizontalne stresove s kojima se mi dotičemo svaki dan kroz različite faze razvoja. Promjena se dešava kada je porodica u krizi i ako uspijemo napraviti da kriza bude šansa onda smo uspjeli – kazala je mr. Elma Tatar Avdić.

CETL7332.JPG - U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese održan

Mr. Sabrija Mehmedović kazala je kako odgoj započinje u porodici kao zajednici u kojoj djeca uče vrijednosti i društvene norme a s vremenom se u odgoj uključuju i ostali faktori.

– To je prije svega odgojno-obrazovni sistem od vrtića, osnovne škole, srednje škole do fakulteta i vrlo je važno da u tom jednom odnosu između roditelja, škole i djeteta, da roditelji i škola pokažu što veći stepen saradnje, uvjerenja, poštivanja kako bi se dijete što bolje razvijalo i doseglo sve one mogućnosti s kojima je obdareno – kazala je mr. Sabrija Mehmedović.

CETL7350.JPG - U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese održan

Mr. Belma Bešlić podsjetila je da smo kao roditelji pozvani da pravimo nekakvu vrstu balansa između nas kao porodice i zajednice, odnosno društva u kojem svi kao članovi porodice izlazimo, djelujemo i radimo.

– Zajednica nama kao članovima društva može itekako pomoći, naša djeca treba da budu slobodna, da osjećaju jednu vrstu slobode da u zajednici u kojoj žive, rade i djeluju koriste sve te kapacitete i kompetencije koje smo im mi kao roditelji dali unutar njihovih porodica – kazala je mr. Belma Bešlić.

CETL7341.JPG - U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese održan

U okviru obilježavanja 30. godišnjice preseljenja na ahiret Hasib efendije i njegove porodice u petak, 26. maja, održan je i okrugli sto u Gazi Husrev-begovoj biblioteci dok je jučer u džamiji u Semizovcu proučena hatma-dova pred duše Hasib-ef. Ramića i njegove porodice.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter