U džematima MIZ Sarajevo organizirana predavanja o demenciji

U džematima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo organizirana predavanja o problemu demencije kojima se nastoji skrenuti pažnja na potrebe i probleme osoba sa demencijom, te kreiranja atmosfere svjesnijeg društva o njihovim potrebama.

Jedan od motiva za djelovanja na ovom planu su i zvanični podaci prema kojima u Bosni i Hercegovini živi 150.000 osoba sa nekim oblikom demencije. Prema istraživanjima, razlozi ovog stanja mogu se prepoznavati u činjenici da je struktura porodice promijenjena, pa starije osobe uglavnom žive same; kao i postojećim predrasudama koje obeshrabruju osobe pogođene demencijom da traže pomoć.

Problem mentalnog zdravlja kod velikog broja pojedinaca dodatno je usložnjen zbog aktuelnih pandemijskih okolnosti, pa je posebno značajno da odgovorni pojedinci i kolektivi budu na raspolaganju osobama sa ovakvim problemima.

Kao jedan oblik pomoći, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je tokom mjeseca decembra 2021. godine organizirao predavanja u džematima Dobrinja 3, Čengić Vila 1 i Buča Potok.

U narednom periodu će određeni džemati dobiti status “Tačke Memori Susreta“(TMS). Ovo će značiti da će unutar džamija biti postavljena tačka/punkt opremljena besplatnim edukativnim materijalom vezanim za demenciju. Džematski imam će raspolagati osnovnim informacijama koje su mu potrebne za pomoć džematliji, a Alzheimer Udruženje AiR će povremeno organizarati predavanja i radionice u cilju podizanja svijesti džematlija o problemu demencije, te načinima pomoći.

Ova aktivnost, kojom se pokazuje odgovornost i briga za džematlije, ujedno je i način motivacije društvene zajednice da kreira društvo savjesno i empatično prema osobama koje žive sa problemom demencije, a pri tome ima volje i načina pomoći im.

Dugoročno, zahvaljujući ambijentu kreiranom na takav način osobe sa ovim problemom mogu se osjećati sigurnijim i podržanim, a ne zanemarenim ili odbačenim.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter