Search
Close this search box.

U džamiji u Semizovcu proučena hatma-dova porodici Ramić

Na današnji dan, 28. maja, navršava se 30 godina od svirepog ubistva Hasib-ef. Ramića i njegove porodice u Semizovcu kod Sarajeva.

Ovim povodom u džamiji u Semizovcu danas je proučena hatma-dova pred duše Hasib-ef. Ramića i njegove porodice, a prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

– U suri “Tewbe” se Poslanik, a.s., opisuje kao onaj kojem je teško što će vjernici udariti na muke. Naš Hasib-efendija i njegova porodica su ako Bog da dženetlije, a znamo da šehide čeka posebna nagrada – kazao je dr. Velić.

Uz podsjećanje na ova stravičan zločin i žrtvu efendije Ramića, ovakvi skupovi su poruka vjernicima o idealima i dostojanstvu.

– Ovo je velika lekcija, ibret i pouka za nas žive, za naše mlađe imame da budu uspravni i dostojanstveni, kakav je bio i naš Hasib-efendija.

Hrabrost, zajedništvo u džematu, povezanost naših saffova su naše obaveze i emaneti koje moramo ispuniti. Zbog Dragog Boga, zbog Poslanika, naših šehida i prethodnika koji su čuvali islam na ovim prostorima – poručio je dr. Velić.

Alija-ef. Buljubašić, imam džemata Semizovac se u razgovoru za medije osvrnuo na karakter Hasib-efendije o kojem su pričali svi oni koji su ga poznavali

– Nisam ga lično poznavao, ali po onome što sam čuo i pročitao o njemu, riječ je o posebnom insanu, uvijek spremnom pomoći drugome. Mislim i sami zločinci da su tražili, teško bi mogli naći bolju osobu. A ljudski um staje pred činjenicom o svireposti i nemilosrdnosti ovog zločina – kazao je efendija Buljubašić.

IMG-d5f92626de9b5ddb530885db8d53001c-V.jpg - U džamiji u Semizovcu proučena hatma-dova porodici Ramić

Najstariji sin Hasib-efendije, Muhamed imao je 13 godina, kćerka Meliha deset, a sin Ahmed četiri godine, dok je najmlađa Amina imala samo jedan mjesec.

Srpski zločinci klali su jedno po jedno dijete, pred očima njihovih roditelja, a nakon toga zaklali su i Šefiku, te na kraju i njenog supruga Hasib efendiju.

Hasib-ef. svi pamte kao dobrog čovjeka, spremnog da posavjetuje, utješi, pomogne. Efendija je imao šansu da se spasi, ali nije htio ostaviti džematlije. Govorio je:

“Dok u Semizovcu postoji i jedan musliman, moje mjesto je sa njim”.

Za ostacima tijela se dugo tragalo, a kada se već razmišljalo da se odustane od pretrage, cucla male Amine pronađena u blatu pored rijeke Ljubine, otkrila je da se u blizini nalazi i grobnica. Ubrzo su pronađena tijela, a ekshumacija je izvršena 17. oktobra 1996. godine.

U znak sjećanja na ovu porodicu i veliku tragediju koju je doživjela, škola u Semizovcu nosi ime porodice Ramić.

U okviru obilježavanja 30. godišnjice preseljenja na ahiret Hasib efendije i njegove porodice u petak, 26. maja, održan je i okrugli sto u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, dok će u ponedjeljak, 29. maja, u 18.00 sati u haremu Baščaršijske džamije biti organiziran “Razgovor s povodom”.

Facebook
Twitter