Turski ambasador posjetio turbeta Gazi Urjan dede i Džebar dede na Soukbunaru

U četvrtak 02. septembra 2021. glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić i ambasador Republike Turske u BiH Nj.E. Sadik Babur Girgin u pratnji saradnika, posjetili su dva znamenita turbeta Gazi Urjan dede i Džebar dede u sarajevskom naselju Soukbunar. Na mjestima na kojima su preselili tu su i pokopani kao askeri šehidi, a u znak sjećanja i zahvalnosti, obzirom da se radilo o učenim i pobožnim ljudima , narod im je podigao turbeta. O značaju i historijatu turbeta goste je upoznao glavni imam dr. Velić i turbedar turbeta Gazi Urjan dede Nurko Čaušević.

Turbe Urjan-dede U ovom je turbetu sahranjen Urjan-dede, stari derviš, koji je kako predanje kaže, sa svojim bratom došao u Bosnu sa sultanom Mehmedom II el-Fatihom i u Sarajevu umro. Vjerovalo se da ne voli da ga iko zijareti i remeti mir, pa je narod to turbe zvao ,,ljutim turbetom”. Turbe Urjan-dede nalazi se zapadno od džamije na Soukbunaru, u blizini starog Jevrejskog groblja. Bilo je porušeno 1878. godine, ali je obnovljeno 1910. godine, kada je postavljen novi nišan s natpisom.

Turbe Džebar-dede nalazi se nedaleko od turbeta Urjan-dede, na nekadašnjoj Šatoriji. Pričalo se da je u turbetu sahranjen Džebbar-dede, nasmiješeni derviš – nekšibendija, vojnik šehid u vojsci Fatih Sultan Mehmed II hana, brat Urjan-dede. Vjerovalo se da se u duše onih koji ga obilaze uliva radost, pa je stoga narod to turbe prozvao ,,turbetom radosti” na Pišćivodi. Turbe je porušeno prije Drugog svjetskog rata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter