Tribina ponedjeljkom: Doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić održao predavanje pod naslovom “Nemoj razbijati ogledalo…”

U ponedjeljak 18. marta 2019. godine upriličena je druga “Tribina ponedjeljkom” u 2019. godini, a nova sezona je nastavljena zanimljivim predavanjem o temi “Nemoj razbijati ogledalo…”, o kojoj je govorio doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, glavni imam MIZ Sarajevo. Dr. Musić je govorio i o aktuelnom stanju muslimanu u svijetu, koje je danas vrlo teško, apostrofirajući izgradnju sistema vrijednosti sa kojim bi vjernici trebali broditi ovim životom i poručivši “kako je sve u očima, jer oko koje je zadovoljno, nijedne mahane ne vidi, a ako oči nisu zadovoljne, gdje mahane nema, naći će je!”

U ponedjeljak 18. marta 2019. godine upriličena je druga “Tribina ponedjeljkom” u 2019. godini, na uobičajenoj lokaciji, u Velikoj sali Općine Novi Grad. Bila je to druga tribina u okviru četvrte sezone postojanja i djelovanja ove tradicionalne aktivnosti Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Nova sezona druženja uz eminentne predavače, akademske radnike, profesore, patriote i istaknute alime, nastavljena je zanimljivim predavanjem o temi “Nemoj razbijati ogledalo…”, o kojoj je govorio doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, glavni imam MIZ Sarajevo.

Odlomak iz Časnog Kur’ana proučio je specijalni gost Omer-ef. Bušatlić, imam IKC “Gazi Husrev-beg” iz Klagenfurta, koji je ovom prilikom podijelio radosnu vijest kako je ovaj austrijski džemat dobio građevinsku dozvolu za gradnju budućeg projekta “Islamski kulturni centar”, koji se sastoji od džamije, administrativnog centra, abdesthane, parkinga, dječijeg igrališta i mnoštva zelene površine.

Moderator i voditelj tribine Mehidin-ef. Bešlić iskazao je dobrodošlicu velikom broju prisutnih, zahvalivši se predstavnicima Općine Novi Grad na gostoljubivosti i domaćinstvu, te rukovodstvu MIZ Sarajevo na podršci ovoj aktivnosti, nakon čega je najavio predavača.

U okviru vrlo zanimljivog izlaganja, koje je bilo popraćeno video prezentacijom, glavni imam dr. Musić je govorio o stanjima, halovima i mekamima ljudskih duša i srca, koji nadilaze sve ono materijalno što okupira čovjeka.

-Nemoj razbijati ogledalo, ovo kažem sebi i sjetim se Resulullaha s.a.v.s. kada se prenuo u noći i istrčao, a za njim je krenula njegova žena h. Aiša r.a. pitavši se kuda ide Božiji Poslanik a.s.? On se vratio zadihan kazavši: “O Aiša, sjetio sam se da su mi povjerili nešto od sadake, koju trebam udijeliti siromašnima, pa me je bilo strah da zanoćim a da to ostane u mojoj kući!” – poručio je hafiz Musić dodavši kako je vjernik vjerniku ogledalo, a svim vjernicima je ogledalo Božiji Poslanik a.s.

Dr. Musić je govorio i o aktuelnom stanju muslimanu u svijetu, koje je danas vrlo teško, apostrofirajući izgradnju sistema vrijednosti sa kojim bi vjernici trebali broditi ovim životom i poručivši “kako je sve u očima, jer oko koje je zadovoljno, nijedne mahane ne vidi, a ako oči nisu zadovoljne, gdje mahane nema, naći će je!”

Drugo izdanje “Tribine ponedjeljkom” svojim interpretacijama su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo učenjem ilahija i kasida te učenjem Časnog Kur’ana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter