Tribina “Islamske teme” – dr. Ćeman o pitanju namjere u životu vjernika

Drugo predavanje u okviru tribine “Islamske teme” u organizaciji MIZ Sarajevo održao je doc. dr. Senad Ćeman 30. decembra 2021. godine u Baščaršijskoj džamiji.

Podsjećamo, MIZ Sarajevo će program tribina realizirati na sedmičnom nivou do mjeseca ramazana, a prvo predavanje održao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Tokom predavanja, dr. Ćeman je govorio o važnosti namjere u životu i praksi vjernika.

Istakao da razliku između adeta i ibadeta čini upravo namjera. Ovisno od toga šta je namjera onoga koji čini određeni postupak, taj postupak može imati vrijednost ibadeta ili tek običaja, adeta.

Podsjetio kako je značajna dimenzija prilikom donošenja određene odluke svijest o odgovornosti pred Bogom.

Istakao je specifičnost islama po pitanju reguliranja postupaka iz domena ibadeta zakonom.

– Jedino je u islamu obredoslovlje dio zakona, način na koji činimo ibadete je uspostavljen vjerozakonom, šerijatom. Vjernici svoje ponašanje usklađuju po šerijatu iako ih formalno zakon na to ne obavezuje, kako po pomenutom pitanju ibadeta, tako i po svakodnevnim etičkim pitanjima – istakao je dr. Ćeman.

Istakao je kako je namjera vezana za odlučnost i stavove vjernika koji treba donositi svoje odluke, a potom i živjeti s njima. Tu odlučnost može učvrstiti vjera u Allaha i oslanjanje na njega. Oslanjanjem na Gospodara molimo Ga da donesemo ispravne odluke, ali i dostojanstveno podnesemo ono što one prouzrokuju.

Svoje izlaganje je zaključio mišlju da je prilikom donošenja odluke i djelovanja, u cjelokupnoj slobodi izbora, posebno važno voditi računa o granicama i ostati u njihovim okvirima.

– Šerijatski principi pomažu prilikom čuvanja granica – zaključio je dr. Ćeman.

(Nedim Gondžić/medzlis-sarajevo.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter