Svečanost u sarajevskoj Istiklal džamiji: Na završnoj akademiji više od 1.000 polaznika mekteba

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, danas je u Istiklal džamija u sarajevskom naselju Otoka održana VIII Svečana akademija svršenika hatme i učača Kur’ana sarajevskih mekteba pod nazivom “Kur’an po mom srcu piše”, kojom Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tradicionalno okončava mektepsku godinu.

Tmurno, nedjeljno jutro u haremu Istiklal džamije obasjala su mlada i vesela lica više od hiljadu polaznika mekteba, čiji veseli glasovi nisu krili sreću i zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha tokom protekle mektepske godine.

Nakon postrojavanja ispred džamije, Mustafa-ef. Isaković je proučio ašere, a potom je intonirana državna himna i iskazana dobrodošlica prisutnima. Ulazak u džamiju uz učenje tekbira dalo je poseban svečarski ton ovoj manifestaciji.

Nakon što su mualimi sjeli u pročelje, a dječaci i djevojčice sa jedne i druge strane, započeo je centralni dio programa. Ašere je proučio Ahmed Krdžić iz Podlugova, jedan od dobitnika priznanja “Ponos mekteba”.

Prisutnima se prvi obratio pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik-ef. Šljivo, koji je govorio o važnosti i posebnosti mekteba, te predstavio statističke podatke vezane za prošlogodišnju mektepsku godinu na području MIZ Sarajevo.

– Medžlis Sarajevo kroz različite aktivnosti nastoji afirmisati mektebe i popularizirati rad u njima. U prethodnom periodu organizirali smo mektepsku ligu u malom nogometu, odbojkašku ligu za djevojčice, poseban edukativno-zabavni program u okviru manifestacije Ya Resulallah, pripremili i izdali nove brojeve “Mektepskih novina” i “Mektepski kalendar” za 2022. godinu – istakao je ef. Šljivo.

Obraćajući se prisutnima, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je čestitao svim polaznicima na uspješno okončanoj mektepskoj godini, a posebno mualimima koji su vrijedno radili s njima tokom cijele godine.

– Mi smo u protekloj mektepskoj godini od septembra vrijedno radili. Posebno smo bili vrijedni subotom i nedjeljom kada se mektepska pouka intenzivira i svake subote i nedjelje ste vi s abdestom dolazili u svoj mekteb, kod svog imama, kod svog muallima i učili o svojoj vjeri i učili Kur’an. Na području Medžlisa Sarajevo imamo 30.000 djece koja pohađaju predmet Islamsku vjeronauku u školama. Od tog broja, njih 40 posto pohađa ujedno i mektepsku pouku u 172 naša džemata – rekao je dr.  Velić.

MIZ Sarajevo je i ove godine uručio priznanja “Ponos mekteba” onim polaznicima koji ove godine završavaju deveti razred osnovne škole, a koji su iza sebe ostavili vidljiv trag, kako kroz mektepsku nastavu, tako i kroz mektepska takmičenja.

DSC_0073.JPG - Svečanost u sarajevskoj Istiklal džamiji: Na završnoj akademiji više od 1.000 polaznika mekteba

Priznanja za ovu godinu glavni imam dr. Abdulgafar-ef Velić uručio je Ibrahimu Hodžiću (Vogošća), Amili Zaimović (Kobilja Glava), Sumeji Duljević (Vitkovac), Sumejji Pehlivanović (Ilidža), Hamzi Smajić (Jezero), Ajdinu Spahoviću (Jezero), Sari Rešidović (Binježevo), Lamiji Špiodić (Bojnik), Amri Čolo (Soukbunar) i Ahmedu Krdžiću (Podlugovi).

Meketepska akademija tradicionalno je završena poklanjanjem hatme, koju su proučili polaznici mekteba, dok su završna poglavlja proučili dobitnici priznanja “Ponos mekteba”.

Program ovogodišnje akademije svojim glasovima uljepšao je i Hor “Hazreti Hamza”.

(Ernad Pandžić/Preporod.info)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter