Search
Close this search box.

Svečanošću u Istiklal džamiji završena mektepska godina

U sarajevskom naselju Otoka danas je održana deveta po redu Svečana akademija svršenika hatme i učača Kur’ana sarajevskih mekteba pod nazivom “Kur’an po mom srcu piše”.

Ovom svečanošću Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tradicionalno okončava mektepsku godinu.

Nakon okupljanja ispred džamije proučeno je ašere, intonirana državna himna i iskazana dobrodošlica prisutnima, a centralni dio programa je održan u džamiji.

Učenicama, učenicima, muallimima, muallimima i roditeljima se ovom prilikom obratio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je poručio da je dolazak na svečanost istovremeno svjedočenje truda i zalaganja tokom mektepske godine.

– U proteklom periodu ste vrijedno radili. Gotovo svakog vikenda ste uzimali abdest i spremni dolazili u vaše džamije i mekteb, učili o vašoj vjeri i tradiciji. Vas 800 koji ste ovdje pristutni ste u protekloj godini proučili cijeli Kur’an pred vašim muallimima – rekao je glavni imam.

received_1296593861281901.jpeg - MIZ Sarajevo: Svečanočću u Istiklal džamiji završena mektepska godina

Istakao je da je ovaj program, uz rezultate takmičenja i samog nastavnog procesa, pokazatelj uspjeha.

– Važno je da se okupimo ovako zajedno, da vaši imami obuku džubbe i ahmediju. Ovo je naša svečanost i naša velika pobjeda. Uspješno smo priveli kraju jednu mektepsku godinu u kojoj smo mnogo toga naučili, vrijedno radili i postigli velike rezultate – kazao je dr. Velić.

Kao izaslanik muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, prisutnima se obratio doc. dr. Samed Omerdić koji je istakao da je ovo okupljanje prilika za zahvaliti i čestitati svim učesnicima odgojno-obrazovnog procesa; od muallima do roditelja.

– Vi ste, draga djeco, kad dolazite u mekteb, pozvani od Allaha, dž.š., da na najbolji mogući način iskoristite svoje vrijeme i naučite osnove vjere kroz mekteb. To nemojte nikada zaboraviti – rekao je.

received_166107282950215.jpeg - MIZ Sarajevo: Svečanočću u Istiklal džamiji završena mektepska godina

Rad u mektebima, posvećenost i rezultati su, kako je poručio dr. Omerdić, vrijedni osjećaja ponosa.

– Želim i u ime muftije i Muftijstva zahvaliti svim imamima zbog toga što podučavaju našu djecu. Ponosni smo i hvala vam na tome. A svima nam je i u narednom periodu obaveza da afirmiramo mektepsku pouku – poručio je dr. Omerdić.

MIZ Sarajevo je uručio priznanja učenicima koji su predstavljali Medžlis na takmičenjima na nivou Muftijstva sarajevskog i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

received_772622141067206.jpeg - MIZ Sarajevo: Svečanočću u Istiklal džamiji završena mektepska godina
Predstavnici MIZ Sarajevo na takmičenjima

Ovom prilikom su pohvaljeni Drkić Nadija iz mekteba Bačićko Polje, Kulenović Samra iz mekteba Donji Hadžići, Sedić Ahmed iz mekteba Alipašino B faza, Nuhanović Vildana
iz mekteba Podlugovi, Mehić Merjem iz mekteba Bačićko Polje, Drkić Hamza iz mekteba Dobrinja 1, Drkić Omer iz mekteba Glavogodina i Karčić Abdulah iz mekteba Dobrinja 1.

Uručeno je i priznanje “Ponos mekteba” onim polaznicima koji ove godine završavaju deveti razred osnovne škole, a koji su iza sebe ostavili vidljiv trag, kako kroz mektepsku nastavu, tako i kroz mektepska takmičenja.

received_3417594008490303.jpeg - MIZ Sarajevo: Svečanočću u Istiklal džamiji završena mektepska godina
Dobitnici priznanja “Ponos mekteba”

Ovo priznanje su dobili Ismail Zahirović iz mekteba Hadžići, Vildana Nuhanović i Ajša Šabanović iz mekteba Podlugovi, Abdulah Karčić iz mekteba Dobrinja 1, Kenan Mulović iz mekteba Faletići, Hanan Begić iz mekteba Gladno Polje, Ismail Sitnić iz mekteba Alipašino C faza, Abdulah Pehilj iz mekteba Ilidža, Amina Kosovac iz mekteba Boljakov Potok i Bilal Dedić iz mekteba Soukbunar.

Na području MIZ Sarajevo je upisano približno 15.000 polaznika mektepske pouke, od kojih je 11.000 redovno pohađalo nastavu, a njih 5.000 uči u Kur’anu.

Facebook
Twitter