Search
Close this search box.

Svečano otvoren Centar za mlade Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo

Centar za mlade Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, koji se nalazi u užoj gradskoj zoni uz Gradsku tržnicu, danas je svečano otvoren.

Svečanosti su prisustvovali muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, glavni sarajevski imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, ali i drugi gosti.

– U ovim prostorijama će cvjetati mladost, cvjetat će edeb, ahlak, u konačnici odgoj naše omladine, i sve ono što je nama u Bosni i Hercegovini važno – naglasio je ovom prilikom muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

361196446_322021636846026_2133865242451861880_n.jpg - Svečano otvoren Centar za mlade Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo
Muftija sarajevski: U ovim prostorijama će cvjetati mladost

U obraćanju prisutnim kazao je da u Bosni i Hercegovini već 30 godina prolazimo kroz jednu vrstu transformativnosti.

– Bilo je jedno vrijeme kada se omladina u Sarajevu nije imala gdje sastati, ali je bila puna energije, postojao je duh koji je težio ka tome da se transformira društvo u slobodno, misleće, koje će biti sposobno naći se u okolnostima u kojima mi živimo. Onda nas je ponio jedan val u kojem smo se prepustili drugim idejama, zato je važno, osim o transformativnosti, govoriti o autentičnosti. Mi muslimani, Bošnjaci, Sarajlije, svi zajedno, moramo razmisliti o tome kojim putem idemo, na koji način kao muslimani, ovdje, možemo artikulirati svoj interes, svoj identitet, i kako ćemo izgledati za nekoliko decenija – akcentirao je muftija sarajevski.

Dodao je da je Centar za mlade mjesto u kojem će se dijeliti razmišljanja, kako o spomenutom, tako i o drugim temama, kao i važne i plodonosne ideje.

– Potrebno je da znamo, u našem vremenu, sebi objasniti zašto je važno da omladina ovdje dolazi, zašto je važno da brinemo o studentskom sektoru. Ako mi ne budemo uspjeli, u slobodnom, demokratskom društvu, odgajati ljude koji se znaju, u novom ambijentu, boriti za svoj status, onda će nas voditi. A znamo šta znači kada nas vode. Zato je ovaj centar važan – ocijenio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Glavni imam je naglasio da su simbolično, na prvi dan Nove hidžretske godine, odlučili da otvore prvi centar ovakve vrste pri Medžlisu.

– Danas smo posebno sretni, jer je ovo prvi ovakav centar u okviru Islamske zajednice na području našeg medžlisa. Pozvali smo prijatelje, saradnike, predstavnike lokalne vlasti, da budu s nama u ovim momentima radosti i da zajedno, s dovom, u ovom prostoru uđemo u Novu hidžretsku godinu – izjavio je Velić.

361662421_322021516846038_2815251319851769328_n.jpg - Svečano otvoren Centar za mlade Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo
Glavni imam: Nadamo se da će vrijeme koje je pred nama biti vrijeme kada će omladina dobiti više prilike

Dodao je da je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo ostvario značajne iskorake otvaranjem prvog vrtića i Centra za mlade, te da u predstojećem periodu planiraju realizirati još neke velike projekte.

– Nadamo se da će vrijeme koje je pred nama biti vrijeme kada će omladina dobiti više prilike i više prostora u okviru Islamske zajednice, ali i općenito našeg društva –  poručio je glavni imam.

U objektu približne veličine 400 m2 smješten je društveni prostor sa kuhinjom, multimedijalna sala, sala za sastanke i rad, te prostor za produkciju i vođenje webinara.

Centar će koristiti Mreža mladih koja na ovom teritoriju nema svoj prostor, iako ovdje realizira najviše svojih aktivnosti, poput druženja, radionica, prijema gostiju iz dijaspore i slično.

Pored ovih, planirano je da u se u Centru za mlade realizuju i različiti oblici edukacije mladih poput kurseva, radionica i programa za stjecanje različitih vještina. Centar će biti i prostor za svakodnevno učenje u formi instrukcija, timskog rada i pomoći u nastavi.

U Centru će se organizirati susreti mladih Sarajeva, Bosne i Hercegovine i dijaspore, kao i prigodni programi, posebni programi za žene, te različite tematske izložbe i promocije.

(MINA)

Facebook
Twitter