Search
Close this search box.

Svečana akademija Mreže mladih Muftijstva sarajevskog povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Muftijstvo sarajevsko danas je u okviru svojih aktivnosti sa Mrežom mladih realizovalo Svečanu akademiju povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Gost akademije koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci bio je akademik prof. dr. Ejup Ganić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1990. do 1996. godine.

Tokom predavanja kojem su prisustvovali aktivisti Mreže mladih iz svih medžlisa sa područja muftiluka sarajevskog, akademik Ganić se retrospektivno osvrnuo na detalje iz historije Bosne i Hercegovine, ali i ukazao na neke savremene izazove.

– Svi mi koji podržavamo državnost slavimo datume koji su povezani i okupljamo se ovako kako to činimo danas. Ima i onih koji su promašili u svojim planovima, oni vjerovatno ne slave sa ovim merakom, kako mi to danas radimo.

IMG_7919.jpg - Svečana akademija Mreže mladih Muftijstva sarajevskog povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Zato mi je drago što imam priliku u ovoj sali i pred publikom koja je reprezentativna govorim o ovoj temi  – rekao je akademik Ganić.

Akademiji je prirustvovao muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, glavni imami medžlisa i koordinatori Mreže mladih koji su izuzetno značajnom ocijenili priliku mladih da razgovaraju o ovim temama.

– Mladima je važno da danas znaju koliko je vrijedno imati domovinu. To znači moći slobodno živjeti, putovati, raditi, radovati se. Zato je važno da mladi uživaju tu slobodu i kroz obilježavanje važnih datuma. Država je sigurnost i naša kuća u kojoj osjećamo da nas ima, da će nas biti u perspektivi i da ćemo kao narod moći opstati – kazao je glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić koji je, među ostalim glavnim imamima muftiluka sarajevskog, prisustvovao ovoj akademiji.

IMG_7923.jpg - Svečana akademija Mreže mladih Muftijstva sarajevskog povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Prisutni aktivisti Mreže mladih ovu akademiju razumijavaju kao mogućnost da dodatno nauče o domovini Bosni i Hercegovini, čuju jednu novu iskustvenu perspektivu, te postave pitanja koja smatraju relevantnim i značajnim.

– Jako je bitno i važno da našu omladinu usmjerimo ka obrazovanju o povijesti i postojanju naše države. Značajno je da usmjerimo omladinu i na činjenicu da je naša, rekao bih, lična karta, Povelja Kulina Bana. Dakle, svijest o kontuniutetu. Za omladinu, ali i starije je važno da posjećuju znamenitosti i prisustvuju predavanjima poput večerašnjeg – rekao je aktivista Mreže mladih Albis Kopić    

Članovi Mreže mladih će, prema planu rada, realizovati i druge aktivnosti povodom Dana državnosti na području svojih medžlisa.

Facebook
Twitter