Search
Close this search box.

Sutra tradicionalni bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”

Sedamnaesti tradicionalni bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije” bit će održan sutra, 10. aprila, u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji s početkom u 20.00 sati, najavljeno je danas na konferenciji za medije koju je organizovao Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Koncertom se završava projekat “Visit Sarajevo – Feel the spirit of ramadan”, koji je MIZ Sarajevo realizirao u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Kako je kazao pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo Miralem-ef. Babajić, namjera im je koncertom ponuditi mladima kvalitetan sadržaj, ali i poruke značajnog blagdana, te sudjelovati u kreiranju svijesti o potrebi zdravog načina života.

Na konferenciji su, osim efendije Babajića, govorili dr. Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Burhan Šaban, gost koncerta, Sami Özer i Mustafa Demirci, gosti koncerta iz Republike Turske, te Dino Šukalo, muzički producent koncerta.

– Turistička zajednica je jako ponosna na ovaj projekat. Podaci tome idu u prilogu. Već u martu imamo povećanje dolazaka i noćenja u Sarajevu. Ova manifestacija se uklapa u duh ramazana u Sarajevu. Mi ćemo nastaviti da podržavamo ovaj projekat. Upućujem poziv građanima da nam se sutra pridruže – kazao je Fazlagić.

Producent Šukalo zahvalio je na povjerenju da bude producent ovog koncerta.

– Zadovoljstvo je biti muzički domaćin ovakvim gostima. Ovaj put imamo impresivan broj ljudi iz Turske, koji su došli da učestvuju u koncertu. Pokušavamo da ‘izblendamo’ našu muziku, s turskom. Njihovo muzičko znanje je daleko ispred našeg. Volio bih da kao društvo poradimo na našoj tradicionalnoj muzici, trebamo je podići na viši nivo – izjavio je on.

Burhan Šaban ovom prilikom podsjetio se početaka ovog projekta, istaknuvši da je namjera bila ponuditi jedinstven bajramski događaj.

– Trudimo se maksimalno. Samo jedan koncert nisam bio tu. Početna ideja je bila da za Bajram ponudimo nešto drugačije. Posebno u posljednje dvije, tri godine, nastoji podići kvalitet koncerta. Nastojimo našu duhovnu muziku dići na viši nivo. Očekujemo divnu atmosferu, budite s nama sutra – poručio je on.

Gosti koncerta iz Turske Sami Özer i Mustafa Demirci iskazali su radost zbog prilike da borave u Sarajevu, kao i da učestvuju na koncertu.

– Veoma sam sretan, a mislim da ću sutra na koncertu biti još sretniji – poručio je Özer.

 Demirci je poručio da “muzika spaja, te da je muzika jedna od veza naših naroda”.

– Moj rad je našao svoje mjesto u umjetnosti, u muzici, na prostoru Bosne i Hercegovine. Mislim da smo na pravom mjestu, sve što smo do sada uradili, što je našlo svoje mjesto u duhovnoj muzici ovdje, me je potaknulo da radim više – kazao je on.

U programu koncerta učestvuju brojni gosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta – Sami Özer, Mustafa Demirci, Burhan Šaban, Hor Hamza,  Naida Kraljić,  Kenan Mačković, Kenan Hasić i Ibrahim Bilčević.

Internacionalni orkestar najboljih muzičara iz BiH obogaćen je učešćem solista iz Turske.

Na koncertu očekuju 5000 posjetilaca, a cjelokupan prihod od prodaje ulaznica za koncert bit će usmjeren za pomoć Palestini. 

(MINA)

Facebook
Twitter