Search
Close this search box.

Sutra počinje manifestacija “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”

U Sarajevu je danas predstavljen program i aktivnosti koje će biti održane u okviru 16. kulturno-vjerske manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” koja počinje u petak, 23. oktobra.

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine će biti jedna od centralnih aktivnosti koja će obilježiti manifestaciju koju po 16. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić istakao je da bosanski muslimani sa posebnom pažnjom i poštivanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

– Iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu a.s. u Bosni su se u mjesecu rebiul-evvelu stoljećima organizirale brojne aktivnosti i različiti sadržaji. Jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana koji je proistekao iz te ljubavi i poštivanja jeste mevlud. Brojni naši pjesnici pisali su pjesme o životu i značaju Muhammeda a.s. Želimo istaći da je mevlud bosanskohercegovačkih muslimana proistekao iz čiste ljubavi. Naš koncept vjerovanja, života i tradicije je ljubav. Naš Stvoritelj je ljubav i naša vjera je ljubav – kazao je Velić.

Istakao je kako je moto i glavna poruka ovogodišnje manifestacije lijepa riječ.

Lijepa riječ je važna i dominantna kur’anska poruka. Nedostaje nam i željni smo u javnom diskursu lijepe riječi. Stoga kroz ovu manifestaciju želimo reći da je naša najveća snaga u lijepoj riječi, da je tih govor prodoran, da je lijepo popravljanje i mudrost dokaz Božijeg dara i da je to put posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. – rekao je Velić.

Glavni koordinator projekta Malik-ef. Šljivo istakao je da je u okviru ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah” pripremljeno ukupno 29 različitih programskih sadržaja koji će biti realizovani u 23 dana.

Programi na TV BIR i uživo na društvenim mrežama 

– U programu učestvuje 150 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske, a bit će angažovani i ljudi iz Medžlisa te oko 80 volontera. Zbog pandemije korona virusa i mjera kojima je ograničen broj posjetilaca, primorani smo da na ovogodišnjoj manifestaciji izravno u dvoranama, džamijama i drugim prostorima prisustvuje manji broj posjetilaca – kazao je Šljivo.

Dodao je da će svi zainteresovani u BiH i dijaspori programske sadržaje moći pratiti i putem TV Bir i facebook stranice Medžlisa uživo, a u drugim medijima u repriznom izdanju.

– Želimo da skoro čitav rebiul-evvel, mjesec rođenja Allahovog poslanika, odnosno mjesec mevluda, obilježimo raznovrsnim sadržajima kako bi u gradu podstakli mevludsku atmosferu – rekao je Šljivo.

Manifestacija “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” počinje 23. oktobra, u petak, svečanim otvaranjem u Hanikahu Gazi Husrev – begove medrese, a trajat će do 16. novembra.

U okviru ovogodišnje manifestacije bit će održane brojne aktivnosti, uključujući mevlude, predavanja, koncert ilahija i kasida, promocije knjiga, izložbe, druženja mektebske djece, druženja omladine, humanitarne aktivnosti, ekološke aktivnosti i brojne druge socijalne aktivnosti.

Centralna mevludska svečanost bit će održana 29. oktobra na podne-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. U okviru manifestacije održat će se mevludske svečanosti po općinama kao i mevludi za žene.

Glavni ciljevi manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter