Sumeja Fidani za Preporod.info: Sretnu porodicu čine svi njeni članovi zajedno, niko zasebno

Prema planu djelovanja Odjela za brak i porodicu, cilj je okupiti u džematu alumnistice medresa i islamskih fakulteta, ali i sve druge žene i djevojke, bilo koje struke i zanimanja, koje žele svojim radom i zalaganjem dati doprinos jačanju džemata, zdrave porodice i društva kroz edukativne, vjerske, kulturne i druge sadržaje i programe.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Sumeja Fidani za Preporod.info govori o aktivnostima ovog sektora, značaju vezivanja za džamiju svih članova porodice, te navikama koje porodični i društveni život čine potpunijim.

Kako pojašnjava, stanje u porodici kao ćeliji društva često sugeriše kakvo je stanje u široj društvenoj zajednici.

– Porodica se u aktuelnom trenutku našla pred brojnim izazovima, njeno stanje je nerijetko i pokazatelj stanja društva općenito. Možemo kazati da živimo u vremenu u kojem su poljuljani porodični odnosi, a porodične vrijednosti proživljavaju svoju krizu – pojasnila je.

Referirajući se na aktivnosti Odjela za brak i porodicu, kazala je kako on nastaje kao rezultat prepoznavanja aktuelnog trenutka.

– Islamska zajednica je prepoznala važnost rada na očuvanju porodičnih vrijednosti, pa dala sebi kao zadatak rad na programima koji će ojačati porodicu, ali i ženu kao nosioca porodice. Ona, naravno, ima taj senzibilitet da drži porodicu na okupu i stvara lijepe porodične navike. Značajno je da radi na sebi, a džemat i džamija trebaju biti prostori u kojima može naći mir, napuniti baterije i steći motivaciju koju će prenijeti i na članove svoje porodice – ističe muallima Fidani.

Posebno naglašava da, uprkos ulozi žene, za porodičnu atmosferu su odgovorni svi članovi porodice, a ne pojedinac.

– Sretnu porodicu čine svi njeni članovi zajedno, svojim radom i zalaganjem. Niko zasebno ne kreira porodični ambijent sretnim, to je proces koji se realizuje zajednički – kazala je.

viber_image_2023-02-01_16-23-56-046.jpg - Sumeja Fidani: Sretnu porodicu čine svi njeni članovi zajedno, niko zasebno
Foto: Druženje u džematu Misoča

U svojstvu koordinatorice obilazi punktove ovog Odjela koji djeluju u okviru džemata, pa se tokom ove sedmice susrela sa džematlijkama iz Misoče i Krivoglavaca. Kako ističe, ovakva druženja su, između ostalog čime rezultiraju, dobar nastavak prakse nekadašnjih porodičnih druženja.

– Mnogi pamte vrijeme kada su porodična i međuporodična druženja bila intenzivnija. Danas to, možda i zbog manjka vremena, nije toliko česta pojava, pa nam je negdje džamija posebno važna jer je to mjesto gdje ćemo se sresti zbog ibadeta, posla ili korisnog druženja. A to su svakako prostori u kojem se pojedinac osjeti posebno smireno, pa ova koncepcija druženja su izuzetna prilika da budemo korisni za društvo, ali i radimo na sebi – zaključila je koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Sarajevo Sumeja Fidani.

Facebook
Twitter