Sultan Fatihova-Careva džamija: Centralna manifestacija u povodu Lejletu-l-Bedra uz Akademiju polaznika Škole hifza Kur’ana Časnog MIZ Sarajevo

U skladu sa tradicijom prigodnim programima u svim džematima u Bosni i Hercegovini, regionu, dijaspori, ali i širom svijeta, sinoć je obilježena noć pobjede na Bedru. Programi su održani u gotovo svim sarajevskim džamijama, a centralni program MIZ Sarajevo je upriličen tradicionalno u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji.

Okupljenim vjernicima su se obratili domaćin, imam Sultan Fatihove-Careve džamije i voditelj Škole hifza Kur’ana Časnog MIZ Sarajevo hafiz Sadrudin-ef. Išerić, glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić te muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković, koji je ukazao na poruke ove veličanstvene pobjede malobrojne grupe muslimana na Bedru.

Program je upriličen sat prije teravih-namaza, a izvođači programa su bili članovi Hora MIZ Sarajevo, hafiz Hamza Lavić, mr. hafiz Abdulaziz Drkić, hafiz Mahmut Satir te polaznici Škole hifza Kur’ana Časnog MIZ Sarajevo koji su imali i svoju svečanu Akademiju. Centralnoj manifestaciji obilježavanja Bedra prisustvovao je i ataše za vjerska pitanja pri Ambasadri Republike Turske u BiH muftija Hasan Atli.  

U svom uvodnom obraćanju hafiz Sadrudin-ef. Išerić je istakao kako Škola hifza Kur’ana Časnog več četvrti put pravi svoju Akademiju, iznijevši podatke kako je broj polaznika u 2018/19. bio 251 i to njih 140 u prvom stepenu, učenje napamet zadnjeg 30. džuza, 70 polaznika u drugom stepenu, učenje napamet 28. i 29. džuza, te 41 polaznik trećeg stepena, tj. hifz čitavog Kur’ana.

Na ovogodišnjoj Akademiji posebna pažnja je posvećena upravo polaznicima trećeg stepena, onima koji su ozbiljnije krenuli putem ka časnoj tituli hafiza Allahove knjige. U nastavku programa predstavnici devet punktova Škole hifza su prisutnima prezentovali svoje znanje, a posebno raduje da je njih nekoliko na samom kraju, što znači da će uz Allahovu pomoć Škola hifza Kur’ana Časnog MIZ Sarajevo uskoro promovisati svoje nove izdanke, nove mlade hafize Kur’ana Časnog.

Facebook
Twitter