Search
Close this search box.

Smajlović: U noći Lejletu-r-regaiba učiti dove koje su potreba u ovome vremenu dinamičnog i zahtjevnog življenja

Muslimani širom svijeta večeras dočekuju prvu noć mubarek mjeseca redžeba, Lejletu-r-regaib, koja nastupa s akšam -namazom. Lejletu-r-regaib, samo je jedna od odabranih noći i po islamskom učenju predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.  

U islamskom kalendaru postoje još tri noći koje su posebne, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr. One su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, a obilježavaju se pojačanim ibadetom, dobrovoljnim namazom, učenjem Časnog Kur’ana, mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima. Vjernici se raduju mubarek noćima koje su dodatno ohrabrenje da svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu – Gospodaru svjetova. Zbog toga je ova noć prilika da preispitamo svoje ciljeve, strasti i želje za budućnost.  

Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade. Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje, ne propustimo da u ovoj noći dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Stoga, muslimani širom svijeta provode je u dobrovoljnom ibadetu i zahvalnosti Bogu što nam je Pejgamber Muhammed a.s. poslan.  

Centraln program povodom Lejeltu-r-Regaiba za MIZ Sarajevo

Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za Preporod.info kazao je da je ova noć prilika da se osnaže ljudske vrijednosti na putu promocije kvalitete života na ovome svijetu.  

– Ova mubarek noć nastupa sa zalaskom sunca prve noći uoči petka i muslimani je obilježavaju u povećanom ibadetu namaza, učenja Kur’ana i odabranih dova. Uzvišeni Allah je u objavi Kur’an Časnog označio ove mjesece do ramazana posebnim: “Od kad je stvorio nebesa i zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta…” (9:36). Idući u susret ramazanu, muslimani imaju tri odabrane noći: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž i Lejletu-l-berat. Kruna značajnih datuma je označena blagoslovom koji dolazi 27. ramazana, Lejletu-l-kadr. Ove odabrane prilike otvara noć Regaiba, poznata u tradiciji muslimana kao Noć želja. Zato čestite osobe u ovim prilikama pojačavaju ibadete u dobrim djelima – kazao je za Preporod.info ef. Smajlović. 

Poručuje da je Lejletu-r-regaib prilika i za bolje razumijevanje milosti Uzvišenog Allaha.  

– Muslimani neka ne propustiti priliku da u noći Lejletu-r-regaiba uče dove koje su potreba u ovome vremenu dinamičnog i zahtjevnog življenja društvenih okolnosti – ukazao je Smajlović. 

Dodaje i da teba čuvati orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog.  

– Ulema preporučuje povećane ibadete posta, učenja Kur’ana i nafile-namaza (od zalaska sunca do zore), dijeljenja milostinje i drugih dobročinstava kako bi u noćnim namazima učenjem dove pobožna osoba molila Uzvišenog Allaha da ispuni želje u nastojanju da svoj život učine boljim i kvalitetnijim, moleći i za oprost grijeha – kaže ef. Smajlović.

Ukazao je da je svaka odabrana noć prilika za podsjećanje i poziv na dobra djela koja ojačavaju vrline svake osobe koja traži poboljšanja za vlastiti život. 

– Noć Regaiba, noć želja je prilika za preispitivanje vlastitog doprinosa za ugodniji život i bolje međuljudske odnose u porodici i društvu uopće. To muslimani čine, odabrani vrijeme koriste i rado dijele sa drugima u svome životnom okruženju – kaže ef. Smajlović.  

(A.N./Preporod.info)

Facebook
Twitter