Search
Close this search box.

Selam, ya Resulallah: Tradicionalni mevlud proučen u Carevoj džamiji

U okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah” koju realizuje Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo večeras je u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu upriličena tradicionalna mevludska svečanost povodom 12. rebiul-evvela.

Brojni vjernici prisustvovali su učenju mevluda, a program su izveli članovi hora MIZ Sarajevo.

Dobrodošlicu prisutnim vjernicima na početku svečanosti poželio je mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, koji je naglasio da se vjekovima u Bosni i Hercegovini različitim aktivnostima obilježava dan rođenja Božijeg poslanika i time nanovo crpe univerzalne poruke i pouke iz njegovog života.

– Obilježavanje ovog velikog događaja, 12. rebiul-evvela postalo je dijelom ukupne muslimanske stvarnosti i interesovanja na razlišite načine, čime se iskazuju naša najiskrenija osjećanja ljubavi prema ljudskoj i poslaničkoj veličini, Muhammedu, a.s. Svaki Allahov vjerovjesnik je milost i blagodat ljudima, zajedničko im je svojstvo moralnost. Muhammed, a.s nam kroz primjer kazuje da je nemoguće mijenjati svijet oko sebe bez razumijevanja svijesti ljudi, bez poštivanja njihove povijesti, tradicije i običaja – naveo je ef. Šljivo.

Podsjetio je da nam je odlazeći s ovog svijeta Muhammed, a.s ostavio svoj časni sunnet, autentično sačuvanu islamsku praksu i veliki ummet, zajednicu vjernika okupljenih na čvrstim temeljima imana i činjenja dobrih djela.

Na važnost sunneta koji je putokaza vjernicima kako se ophoditi u određenim situacijama, ukazao je i glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić.

– U ponedjeljak, 12. rebiu-evvela rođen je posljednji Božiji poslanik Muhammed, a.s., koji je i pečat svih prethodnih Božijih poslanika i potvrda onoga što su sve najavljivali prethodni Božiji poslanici, njih 124.000 najavljivalo je dolazak resuli ekrema ve nebiji muhterema, Muhammeda, a.s. Svi prethodni Božiji poslanici bili su poslati narodima, skupinama, jedino je Muhammed, a.s. poslat cijelom čovječanstvu, jedino je njemu objavljen Kur’an koji je uputa cijelom čovječanstvu, jedino je Muhammed upotpunio svoju misiju, učinio hidžru, formirao zajednicu, državu, upotpunosti dostavio objavu Kur’ana čovječanstvu.

Na Miradžu je kazao: “ Jesam li ja svoju misiju upotpunio?” i to je jedna od posljednjih objava u Kur’anu – podsjetio je ef. Velić.

On je u svom obraćanju ukazao i na druge mnogobrojne darove Allaha ummetu Muhammeda, a.s., te dodao da je Allah dž.š. više od 300 mudžiza poklonio Vjerovjesniku.

– Dragi Allah je poklonio nama muslimanima saff i naša je formacija u saffu. Biti musliman znači biti u safu, slijediti sunnet Poslanika znači biti u saffu. I meleki su bili u formaciji safovima – istakao je Velić, navodeći da se među poklone od Allaha dž.š. Muhammedu, a.s. ubraja i abdest, sedžda, Kur’an, ramazan, noć Lejletul-kadr, te selam kao džennetski pozdrav.

Tokom predavanja glavnog imama prenesena je i poruka o zajedništvu i saffu kao najbitnijoj stvari kod svih muslimana u svijetu.

– Molim Allaha, dž.š. da našoj djeci dragi Allah podari selamet, a našem narodu podari mudrosti, zajedništva, da budemo potpuno svjesni džemata, saffa, zajednice i da podari svaki hajr i dobro – u formi dove je zaključio je dr. Velić.

Dovu je proučio hafiz mr. Sadrudin-ef. Išerić, imam Careve džamije.

Facebook
Twitter