Search
Close this search box.

Selam ya Resulallah: U Brusa bezistanu otvorena izložba ”Sultanske košulje“

U okviru ovogodišnje manifestacije Selam, ya Resulallah u Brusa bezistanu u Sarajevu otvorena je izložba ”Sultanske košulje“.

Izložba je organizirana u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Republike Turske i Institutom “Yunus Emre“.

Autori su Ayse Vanlioglu i dr. Mehmet Vanlioglu; a učesnici – umjetnici su i Esra Kizilaya, Kamile Coskun, Munire Yilmaz, Nur Yonder, Selda Kilic, Samiye Soysal, Senay Seyranli, Vasfiye Saglam, Yesegul Unal, Zuhal Polat i Ferhat Karas.

Adnan Muftarević, muzejski savjetnik i arheolog u Muzej Sarajeva je pohvalio dosadašnju saradnju s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Institutom ”Yunus Emre“ u Sarajevu.

– Ovo je jedna u nizu od tih manifestacija koja se odvija i jedna od izložbi koja će biti ovdje dostupna našim građanima u Brusa bezistanu, našem depandansu povodom manifestacije ‘Selam, ya Resulallah’ koja se odvija već svake godine u otprilike isto vrijeme – kazao je Muftarević.

Izložba se sastoji od dva dijela – replika sultanskih košulja i košulja koje su dizajnirali turski umjetnici.

– Za nas je veoma interesantna jer je urađeno nekoliko istovjetnih replika od sultanskih koje se nalaze u palati Topkapi – kazao je Muftarević.

310468078_486555383359304_3753456412691476016_n.jpg - Selam, ya Resulallah: U Brusa bezistanu otvorena izložba ”Sultanske košulje“

Autor izložbe Mehmet Vanlioglu kazao je kako osam godina se bave izradom ovih košulja, te pojasnio da je ovo deseta izložba, odnosno četvrta u inostranstvu

Istakao je kako su ovo košulje koje su seldžučki i osmanski sultani nosili ispod odjeće i oklopa u tadašnje vrijeme. Na sebi imaju ispisane ajete i hadise.

– Ovo su replike, a originali se nalaze u palati Topkapi u Istanbulu. Ima i onih koji su naš dizajn. Nemaju određenu funkciju osim da štite od hladnoće i toplote, ali su ujedno i bile svojevrsna duhovna zaštita i davale motivaciju onima koji ih nose – kazao je Vanlioglu.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta ”Yunus Emre“ Sarajevo je govorio o podršci manifestaciji Selam, ya Resulallah.

Zahvalio je i Islamskoj zajednici u BiH, turskom Ministarstvu omladine i sporta, ali i Ambasadi Turske u Sarajevu na podršci u organizaciji ovog programa.

– Svake godine nastojimo podržati ovu manifestaciju, a danas smo tu povodom izložbe sultanskih košulja koja je u Turskoj održana nekoliko puta, a u inostranstvu četvrti put – kazao je.

Izložbu je svečano otvorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić koji je poručio kako je posebna čast biti sudionik u organizaciji ove izložbe koju je ocijenio izuzetno značajnom.

– Mi u okviru manifestacije imamo brojne aktivnosti, različita predavanja, druženja, okrugle stolove, promocije, tribine, druženja s mladima, mektebskom djecom, izložbe i tako dalje. Međutim, ova izložba i aktivnost ima svoju posebnost. Ona je poklon našoj manifestaciji, našem medžlisu i našem gradu – kazao je dr. Velić.

Izložbu je moguće posjetiti do 11. oktobra 2022. godine, a ulaz je slobodan.

Podsjećamo, manifestacija Selam ya Resulallah je počela 3. oktobra i trajat će do 23. oktobra.

Naredna aktivnost u okviru manifestacije je promocija prijevoda Kur’ana: ”Kur’an s prijevodom Nurke Karamana“, a bit će upriličena večeras u 20 sati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Facebook
Twitter