Search
Close this search box.

Selam ya Resulallah: Tradicionalni mevlud proučen u Sultan Fatihovoj Carevoj džamiji

Tradicionalni mevludski program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom u okviru manifestacije “Selam ya Resulallah” održan je večeras u Sultan Fatihovoj Carevoj džamiji.

Pozdravnim riječima obratio se mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta “Selam ya Resulallah”,  iskazavši dobrodošlicu i zadovoljstvo da je Careva džamija domaćin ove svečanosti.

Program su izveli članovi hora MIZ Sarajevo, a prigodno predavanje ge održao glavni imam ovog medžlisa dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je u uvodnom dijelu svog obraćanja podsjetio na brojnost i raznovrsnost umjetničkih formi kojima su Bošnjaci iskazivali ljubav prema Muhammedu a.s.

– Osnova naše vjere je ljubav. Iz te čiste ljubavi, mi smo došli u ovu džamiju da proučimo mevlud našem Pejgamberu. Naši najveći pjesnici su pisali stihove o njemu, neki naši alimi su u stihovima ispjevali njegov cijeli život; od rođenja do preseljenja na ahiret. Mi smo te tekstove u našoj domovini učili gotovo napamet. To je naša tradicija, način života i dokaz plemenitosti naše vjere – kazao je dr. Velić.

Brojni elementi u Sarajevu, što u sadašnjosti, što kroz njegovu historiju, ukazuju na neprekidnu praksu slijeđenja sunneta.

– Ovaj grad je podignut na sunnetu Poslanika a.s. Sarajevo se podizalo i raslo uz ezan, zikr, bnamaz i džamije. Zato je on otvoren, pun ljubavi i prihvata različitosti. U ovom se gradu voli Božiji poslanik. U svakom našem ezanu, sa munare svake naše džamije učimo šehadet. Ovdje se u našim kućama uvijek živio sunnet; odgajali su nas tako da jedemo desnom rukom, ulazimo u prostorije desnom nogom, spavamo na desnoj strani i tako dalje. Naš svakodnevni život je pun slijeđenja sunneta Muhammeda a.s. – istakao je glavni imam.

IMG_20221007_225247.jpg - Selam ya Resulallah: Tradicionalni mevlud proučen u Sultan Fatihovoj Carevoj džamiji
Dr. Abdulgafar-ef. Velić 

Osvrnuvši se na program ovogodišnje manifestacije “Selam ya Resulallah, glavni imam je poručio kako ona kroz različite kulturne i umjetničke forme svjedoči odnosu spram Muhammeda a.s. 

– Tokom manifestacije, u svim općinama na području našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učimo mevlude i organiziramo brojne sadržaje poput predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe i programe za mlade – rekao je dr. Velić.

Svoje obraćanje je zaključio porukama o namazu kao jedinstvenom propisu po svojoj formi i sadržaju.

– Namaz je jedinstven kao propis. Ne postoji ni u jednoj drugoj religiji propis sličan namazu. On je i dokaz o postojanju Boga. Nemoguće je da čovjek osmisli jedan propis kakav je namaz; od pristupa namazu, uzimanja abdesta, preko učenja Kur’ana na kijamu, do forme rukua, sedžde i sjedenja – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Dovu na kraju programa je proučio hafiz mr. Sadrudin-ef. Išerić.

Centralna mevludska svečanost će biti upriličena sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon podne-namaza.

Facebook
Twitter