Search
Close this search box.

Selam, ya Resulallah: Otvorena izložba “Tradicionalna turska umjetnost“

U Sarajevu je danas otvorena izložba “Tradicionalna turska umjetnost“ profesora Ahmeta Sacita Acikgozoglua i njegovog tima saradnika sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Mimar Sinan iz Turske.

Ambasada Republike Turske u Sarajevu, Institut Yunus Emre (YEE) i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini također su podržali izložbu koja je otvorena u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su turski ambasador u Sarajevu Sadik Babur Girgin, direktor Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, predstavnici turskih institucija i brojni gosti.

Prof. Acikgozoglu je izjavio da se izložba održava u okviru ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah”, dodajući da se na izložbi nalaze radovi više od 15 umjetnika iz Turske.

– Naša izložba se zove ‘Milost’. Vidimo koliko je svijetu potrebna milost ovih dana. Imajući u vidu bol onoga što se događa u Palestini, svjesni smo da ovom izložbom činimo i našu dužnost. Nadamo se da ćemo pomoći u širenju milosti – kazao je.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić podsjetio je da se manifestacija “Selam, ya Resulallah” organizuje povodom rođendana poslanika Muhammeda, a.s.

– Na ovoj izložbi smo okupili zajedno s našom braćom i sestrama iz Turske. Naša zajednička povezanost je i ljubav koju osjećamo prema poslaniku. Ove godine imamo goste iz Turske i drugih zemalja – rekao je Velić.

Izložba uključuje 33 djela kaligrafije, iluminacije, kat’ija, minijature i kubura.

Doprinos izložbi su osim prof. dr. Acikgozoglua dali još Ali Riza Ozcan, Nurullah Ozdem, Emel Turkmen, Ayse Serap Ozcimi, Elif Yurdakul Taskin, Songul Ergun, Irem Ceran, Emsele Bal, Abdurrahman Sisman, Rabia Sozer, Husna Bohurler, Zeynep Kaki, Zehra Kaki, Pinar Sener, Gulseren Toy, Esra Sisman, Yusuf Yonar, Busra Erenulug, Ozge Olgun, Esma Agca i Hande Yis.

Facebook
Twitter