Selam ya Resulallah: Otvorena izložba “Podsjetnik”

Izložba pod nazivom “Podsjetnik” danas je otvorena u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu, u okviru manifestacije “Selam Ya Resulallah” koju organizuje Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

– U okviru naše manifestacije organizujemo tradicionalne mevlude, različita predavanja, okrugle stolove, druženja za mlade, posebne programe za djecu i tako dalje. Jedna od aktivnosti jesu i izložbe. U ovoj izložbi koju danas otvaramo, uglavnom dominiraju kur’anski ajeti ispisani lijepom kaligrafijom – izjavio je danas glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.  

Na izložbi se nalazi 47 različitih djela, koja su rađena u različitim tehnikama islamske umjetnosti.

– Turska i Bosna i Hercegovina dijele istu kulturu, tako da ova vrsta umjetnosti nije nepoznanica, ali nisu svi upoznati s njom. Izložba nosi naziv “Podsjetnik”, ajeti, hadisi i dove koji se nalaze na ovim djelima su podsjetnik na sve što je naš Gospodar stvorio – naglasio je umjetnik Ahmet Sacit Açikgözoğlu. 

Izložba je organizirana uz podršku Instituta “Yunus Emre” i Općine Bagcilar iz Istanbula.

– Kao Institut u Sarajevu provodimo brojne aktivnosti kako bi promovirali tursku kulturu i umjetnost, koja je ujedno zajednička s ovdašnjom kulturom – izjavio je direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman.

Facebook
Twitter