Search
Close this search box.

Selam ya Resulallah: Održana tribina za žene “Jaka porodica, jaka zajednica”

U Bošnjačkom institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić 12. oktobra je održana tribina za žene na temu:“ Jaka porodica, jaka zajednica“ o kojoj su govorile prof. Dr. Fahira Fejzić-Čengić, dr. Sumeja Ljevaković Subašić i mr. Belma Bešlić.

  • Sretna porodica nije stvar sreće. Sretna porodica je pokazatelj stalnog rada i zalaganja svih njenih članova. Porodičnu atmosferu gradi svaki član svojim ponašanjem. Nažalost stanje u BiH  daleko je od toga da možemo govoriti o sretnim porodicama kao pravilu. One su ustvari izuzeci – kazala je u uvodnom obračanju moderatorica tribine mr. Sabrija Mehmedović.

Dr. Sumeja Ljevaković Subašić  je na početku govorila o povijesnoj bošnjačkoj percepciji uloge žene kao temelja porodice u očuvanju vjersko-moralne zajednice i izgradnji snažnijeg ekonomskog, socijalnog i kulturno-civilizacijskog društva.

Kako je kroz razmatranje ženskog pitanja bošnjačka tradicionalna ulema a kako bošnjačka svjetovna inteligencija vidjela ulogu i značaj porodice za društvo, i kako su prve obrazovane Bošnjakinje doživljavale svoju ulogu u porodici kao ključnu ulogu u izgradnji šire društvene zajednice. Na ovim primjerima iz povijesti vidjet ćemo kako je, često nevidljiva, uloga porodice u različitim političkim sistemima bila najveći oslonac očuvanju moralnog i izgradnji naprednog društva.

O podršci kao najvažnijem segmentu u izgradnji  i jačanju porodičnih veza –govorila je mr. Belma Bešlić.

  •  Riječ podrška je ženskog roda, što je za početak vrlo zanimljivo imajući u vidu da su upravo žene te kojima podrška najviše i najčešće treba a potom da su i same predodređene za pružanje podrške drugima, tj. svome okruženju poprirodi i senzibilitetu. Značenje riječi podrška je višestruko: Ohrabrenje, pomoć, potpora, uzdanica, olakšanje, umirenje, duhovna podrška, okrepa, postament, podupirač… kako bi mi u našem jeziku rekli drška… Nasloniti se na dršku, podržati samu sebe, podržati (pridržati) drugoga da ne bi pao, ozlijedio se, stradao. Svako živo biće treba podršku. Gospodar nas stvaranjem prvog čovjeka na Zemlji-muškarca, Adema a.s. uči da život u samoći nije sadržajan i svrsishodan, te mu stvaranjem družice h Have u život unosi boje i smisao,…mogli bismo i današnjim rječnikom reći ritam.- podršku – poručila je.

O načinima podrške i njenoj važnosti, kroz događaje iz života posljednjeg Poslanika, Muhammeda, a.s., mr. Bešlić dala  je najljepše primjere njene primjene u praksi.

Koliko je važan duhovni odgoj, formalno i neformalno obrazovanje u osnaživanju ličnosti žene, kako bi adekvatno odgovorila svim izazovima koji se stavljaju pred nju, te preporukama kako očuvati skladan odnos u braku a time i zdrave porodične odnose, iz trideset godina hairli braka Prof. dr. Fahira Fejzić Čengić podijelila je sa prisutnima. Iz tako nesebično podijeljenih ličnih iskustava iz svoga života, osjetilo se povjerenje koje je prof. Fejzić Čengić stekla spram Medžlisa islsmske zajednice Sarajevo i posjetilaca manifestacije

U okviru programa, Selma Droce je proučila ilahiju.

(Sumeja Fidani/medzlis-sarajevo.ba)

Facebook
Twitter