Search
Close this search box.

Selam, ya Resulallah: Mevlud za žene u Ferhadija džamiji

U okviru manifestacije “Selam ya Resulallah” danas je u Ferhadija džamiji u Sarajevu održan mevlud za žene, koji je okupio veliki broj vjernica, kako iz Sarajeva, tako i Zenica, Visokog, Kaknja i drugih gradova.

Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, iskazala je radost zbog organizacije današnjeg mevluda.

– Muallime su svojim emotivnim učenjem mevluda izazvale lijepe emocije kod prisutnih. Ferhadija džamija je, zaista, bila premala da primi sve vjernice koje su želje prisustvovati današnjem skupu. Posebno smo sretne što su danas sa nama bile gošće i iz drugih gradova – izjavila je ona.

Gost predavač bila je mr. Belma Bešlić. Ona je okupljenim, između ostalog, poručila da je Poslanik, a.s., uzor svim svjetovima, u svim vremenima u svakom smislu – emotivnom, duhovnom i kao čovjek – karakter.

– Allah Uzvišeni kaže da je Poslanika stvorio sa najljepšim karakterom. Karakter podrazumijeva ljudskost, pokazivanje djelima, suštinu, a ne samo formu… Poslanik se okruživao samo najboljim, najuzornijim, i nije imao problem pohvaliti nekoga, onoga ko je u nečemu bolji angažirati ga, aktivirati. Ulogu vojskovođe obnašao je onaj ko je prepoznat kao najbolji vojskovođa i strateg, voćke je sadio i sugestije davao onaj ko je u tome bio najbolji, vodič iz Mekke u Medinu za vrijeme Hidžre bio je najbolji vodič, onaj koji je najbolje poznavao put, pa makar i da nije musliman – navela je ona.

Dodala je da je Poslanik, a.s, “jednom riječju kazano, bio jednostavan čovjek, lahak čovjek, onaj koga su voljeli da im pravi društvo, razgovara, daje podršku, ohrabruje”.

– Ovakve prilike, mevludi prilika su da aktiviramo Poslanika, a.s., u svojim životima kao uzora i njegovo življenje primijenimo u svojim životnim aktivnostima – poručila je Bešlić.

Posjetiteljke su potvrdile posebnost i ljepotu organiziranja mevluda za žene.

Facebook
Twitter