Search
Close this search box.

Selam, ya Resulallah: Juan Cole održao predavanje “Muhammed, a.s. – poslanik mira”

Juan Cole, poznati američki historičar i stručnjak za bliskoistočne studije je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održao predavanje “Muhammed, a.s. – poslanik mira”, u okviru19. manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya Resulallah”.

– Kur’an daje prednost miru koji je Muhammed, a.s. širio. Mir je jedan od atributa božanskog, Allah je branitelj i čuvar, on je mir – poručio je gost u obraćanju velikom broju prisutnih, a predavanje je moderirao dr. Mirnes Kovač.

Cole je autor knjige “Muhammed: poslanik mira usred sukoba imperija”. 

Ovo djelo predstavlja vrlo zanimljiv i jedinstven pogled na životopis posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., a u svom večerašnjem predavanju ovaj svjetski priznati profesor Vjerovjesnika, a.s., predstavio je kao najvećeg mirotvorca.

Posebno je naglasio segment mira koji je bio značajan u vremenu kolosalnih sukoba između dvije ondašnje svjetske sile – Bizantskog i Perzijskog carstva.

Potcrtao je i da je islam potvrdio da je religija mira, što se najbolje vidi kroz brojne kur’anske ajete.

– Kur’an predviđa da, iako su Rimljani pobijeđeni u Siriji, Jerusalemu, da će se nakon nekoliko godina moći okupiti, vratiti se i pobijediti Irance. Čini se da Kur’an daje prednost Rimskom carstvu u odnosu na Sasanide, zato što je riječ o kršćanima, ljudima koji vjeruju u Boga i imaju Bibliju kao svetu knjigu. U to vrijeme Iranci su bili agresori, a Kur’an ne podržava one koji su agresori. Upravo je to kontekstu u kojem je Muhammed, a.s., svoje pouke donio za vrijeme rata koji je bjesnio.

Kur’an podučava svoju zajednicu da civilno društvo mora biti tolerantno i prema neprijatelju i dobro se prema njima odnositi, i čak u najboljem slučaju kloniti ih se. Dobro i zlo nisu istii. A, ljudi koji se tako odnose jedni prema drugome, oni mijenjaju društvo – rekao je Cole.

U govoru Cole je naglasio kako je ovo predavanje jako važno, te da je fokus bio na miru, s obzirom na današnji pogleda svijeta prema islamu, ali i Poslaniku Muhammedu, a.s.

– Islam je u posljednje vrijeme povezan sa znakom nasilja u SAD i Zapadnoj Evropi, na stereotipan način. Veoma često osobe koje ne vole islam i muslimane imaju tendenciju da za bilo kakav problem s kojim se suočavaju, traže porijeklo u samoj svetoj knjizi islama i Poslaniku – istakao je Cole, te vrlo jasno u svom predavanju pojasnio da je islam vjera mira, da je to Allahov zakon.

Naglasio je i da su rani muslimani vodili samo odbrambene ratove.

– Samo ako branite svoju zemlju, ako vodite odbrambeni rat, kada vam se ponudi šansa da branite, vi branite, a kada vam se ponudi mir od strane agresora onda prihvatite taj mir. Pagani su osjećali žar ratni, ali je Allah, dž.š., spustio smirenost na Poslanika i vjernike i obavezao ih da ispunjavaju ono zbog čega će postati pravi vjernici.

Dakle, ako se vratite na primarne izvore, ako stavite sve u historijski kontekst koji je postojao, riječ je o Kur’anu kao tekstu izuzetno tolerantne monoteističke religije. To je religija mira i realistična religija.

Preferencija je uvijek na strani mira, u svakodnevnim odnosima prema drugim ljudima ali i u odnosima među narodima – poručio je Cole. 

On je izrazio veliku zahvalnost MIZ Sarajevo, navodeći kako će mu posjeta Bosni i Hercegovini ostati u lijepom sjećanju i kao lijepo iskustvo.

Glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, profesoru Cole uručio je zahvalnicu za učešće u manifestaciji “Selam, ya Resulallah”.

U svom obraćanju glavni sarajevski imam zaključio je ovogodišnju manifestaciju, navodeći da je MIZ Sarajevo kroz aktivnosti u proteklih 25 dana organizirao različite aktivnosti, brojne programe, predavanja, druženja, okrugle stolove, promocije i izložbe, ali i programe za mlade i mektepsku djecu, kao i humanitarne aktivnosti, navodeći da je cilj bio poštovanja i ljubavi prema posljednjem Božijem Poslaniku.

Zahvalio je svima koji su uzeli učešća u manifestaciji, posebno višim instancama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– To je naš doprinos da vrijeme koje dolazi bude bolje, da bude bolje za naše društvo, naš narod, ali svijet općenito. Da to bude vrijeme mira, ljubavi i međusobnog poštovanja – poručio je Velić.

Facebook
Twitter