Search
Close this search box.

Selam, ya Resulallah : Drugo predavanje održao dr. Ago Omerbašić

Dr. Ago Omerbašić, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u okviru ovogodišnje 19. manifestacije “Selam, ya Resulallah 2023”, večeras je održao predavanje u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu o temi “Islamski korijeni zapadne civilizacije osobito kroz doprinose prirodnih nauka, tehnike i medicine”.

U mjesecu o Allahovom poslaniku, dr. Omerbašić je govorio o učenjaku bez čijeg doprinosa svijet ne bi bio ovakav, Muhamadu el Horezmi koji je živio onako kako je Božiji poslanik propisao, slijedeći ga doslovice.

Rezultat toga je, napominje dr. Omerbašić, jedan poseban život, jedno posebno djelo.

– Ovo predavanje je mali doprinos da otkrijemo naše zagubljene bisere, skinemo veo sa naših bisera koji su važni a koji su puno doprinijeli ljudskoj civilizaciji. Božiji poslanik Muhammed a.s. poslan je kao posljednji poslanik i sabire osobine svih poslanika do sada. Muhamed el Horezmi, njegov imenjak koji ga je slijedio, dostigao je veliki stepen u nauci, na cijeloj zemlji proučava se njegovo djelo. Sve dok su islamski naučnici slijedili Božijeg poslanika bili su prvi u svijetu, tako je to bilo hiljadu godina. Onog trenutka kada su skrenuli s tog puta počelo je propadanja islamskog carstva – ukazao je dr. Omerbašić

Dotaknuvši se doprinosa el Horezmija kazao je da se on posebno ogleda kroz aritmetiku i algebru. U svom predavanju, ukazujući na važnost ovog islamskog učenjaka pročitao je zaključak Michael Morgana iz knjize “Izgubljena historija”, a koji je bio stava da sve što sada radimo u tehnici, nauci, savremenoj civilizaciji bazirano na el Horezvijevim radovima.

– U knjizi Moran je stava da je el Horezmi napravio ključ za otključavanje svih letjelica svemira. Njegovi su brojevi i novi način izračuna omogućili da se izgrade stospratni tornjevi i milju dugi mostovi, farmaceutska i marketinška istraživanja, povjerljivost razgovora mobilnih telefona… Sve što sad radimo u tehnici, nauci, savremenoj civilizaciji bazirano je na El Horezvijevim radovima – podcrtao je dr. Omerbašić.

Profesor Omerbašić je u toku svog predavanja u više navrata skrenuo pažnju kako smo “živjeli u svijetu izgrađenom na jednoj fami”, odnosno na mitu.

– A to je mit da je zapadna civilizacija za sebe poseban entitet koja je nastala sama od sebe, bez prethodnika i da je čak suprotstavljena svim drugim civilizacijama. To je mit koji ima svoje ime i zove se eurocentrizam. Danas kad kažemo zapadna civilizacija pomislimo na najveće gradove, na najbolje automobile, tehniku, najbolje knjižnice, laboratorije… Da li je to tako baš? Da li je zapadna civilizacija sadašnja nastala sam od sebe, da li renesansa odjednom izrodila ovu zapadnu civilizaciju bez prethodnika? – zapitao je Omerbašić, potcrtavajući da je istina daleko od toga, te da je “na nama luđačka košulja historije”, što je slikovito i prikazao na nekoliko primjera.

Kroz karte svijeta se ciljano zemlje Zapada prikazuju većim, dok se zemlje istoka prikazuju znatno manjim.

Dodaje da kad vidimo te zemlje nacrtane mi mislimo da je to tako, ali u stvarnosti to je savim drugačije.

Slikovit primjer iskrivljene slike je i to, naglasio je, da među ličnostima koje su promijenile svijet skoro da nema islamskih učenjaka ili ako ih ima oni zastupaju u malim procentima.

– Ako saberemo sve na jednom mjestu možemo vidjeti da je napravljena velika razlika između zapada i istoka, zapad je prikazan kao dinamičan a istok kao statičan, što je eucentričko učenje – naveo je Omerbašić, koji je kroz nekoliko primjera ukazao na nedosljednosti ove teorije

Podsjetio je da je simbol naučnika zapadne civilizacije bio Isak Njutn, a njegova knjiga u kojoj govori o zakonima mehanike i gravitacije među najčitanijim.

– No, u toj knjizi Njutn ne kaže da je prije njega neko postojao, živio, radio, napisao pa on video i nastavio. Sve on izmislio. Ipak, islamski su naučnici od 8. do 13. stoljeća govorili o zakonima kretanja, Ibn Sina i Ibn El Hisam, 650 godina prije Njutna postavili su zakon kretanja – podsjetio je Omerbašić.

Predavanje je obilovalo i drugim primjerima ali i dokazima koje je predočio o nametanju svijetu te “luđačke košulje”, čije je barem jedno dugme otkopčao u sklopu manifstacije “Dani o Allahovom poslaniku”, a čiji je ovogodišnji moto: “ A tebe samo samo kao milost svjetovima poslali”.

Glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić, dr. Omerbašiću uručio je zahvalnicu za učešće na 19. manifestaciji “Selam, ya Resulallah”.

Facebook
Twitter