Selam ya Resulallah: Dr. Dautović o Poslaniku a.s. u medinskom društvu

Prvo predavanje u okviru ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah” održano je 3. oktobra u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Predavanje je održao dr. Ferid Dautović, a govorio je o temi “Poslanik a.s. u medinskom društvu”.

Program kojim je moderirao mr. Muhamed-ef. Velić uživo je emitovan u programu BHRT, TV BIR i facebook stranice MIZ Sarajevo.

Prisutnima se u uvodnom dijelu predavanja obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je ukazao ne neke posebnosti vjerničkog odnosa prema Muhammedu a.s., te podsjetio na značaj manifestacija poput ove koja je spacifične za Sarajevo.

 – Ovo je grad koji je otvorio srce prema Muhammedu a.s., grad u kojem se svakodnevno izgovara njegovo ime i u kojem postoje ljudi koji svojom voljom slijede njegovo učenje i žele biti u njegovom društvu. Muhammed a.s. je poslanik mira, milost svjetovima i osoba koju muslimani najviše vole. Postoje i oni koji ga nastoje pogrešno predstaviti, pa je zbog toga važno da imamo programe koji će djeci, omladini i svim vjernicima prikazati njegov život i misiju onakvim kakvi oni jesu – poručio je muftija Grabus.

Tokom elaboracije svoje teme, dr. Dautović je prvenstveno predstavio neke karakteristike Poslanikove a.s. misije u Mekki, s namjerom da prisutne upozna sa idealima na kojima će kasnije biti građeni društvo i zajednica u Medini

 – Mekkanski period poslaničkog života je iscrpljujući, mukotrpan i turbulentan; ali u isto vrijeme ispunjen hrabrošću, strpljivošću i misijskim radom sa pojedincima kojima je prenosio poruku islama i odgajao ih za izazove koji su slijedili i čekali ih unutar porodica, ali i neprijateljskog okruženja – kazao je dr. Dautović.

Zalagati se za određene ideale, znači i izazivati određenu društvenu reakciju. Dautović je podsjetio prisutne na određene negativne društvene reakcije na misiju Poslanika a.s.

– Iako pritisnut napadima, progonima, izdajom i žeđi neprijatelja za osvetom, Muhammed a.s. je u svom misijskom djelovanju pokazivao hrabrost, mudrost i dobrotu. Njegova odlika je uvijek bila kombiniranje striktne vrijednosti principima i ljudske topline koju je pokazivao – rekao je.

Nasuprot negativnim reakcijama postoje one pozitivne. Tokom predavanja, dr. Dautović je slikovito opisao međusobni odnos Muhammeda a.s. i ashaba.

– Ashabi su zbog navedenog željeli da provode što više vremena u njegovom društvu u kojem su se osjećali sigurno i nadahnjivali se. Njihova ljubav i poštovanje prema njemu su bili duboki, a on je na njih uzvraćao. Tako se stvorio nukleus zajednice u Mekki koja je počivala na šehadetu, povjerenju i ljubavi – istakao je.

Osnovni elementi poslaničke misije u Mekki su vezani za temeljne ljudske vrijednosti.

– U Mekki je islam teološki ambiciozan, ali politički miroljubiv. Prvi muslimani su bili, da napravimo jednu analogiju, poput propovjednika u savremenim otvorenim društvima koji su se pojavljivali u javnom prostoru, te govorili o bogobojaznosti, smrti i pokajanju. Oni su, također, osudili društvena zla poput čedomorstva, iskorištavanja siročadi ili maltretiranja žena – podsjetio je dr. Dautović.

Nakon što je pojasnio ove specifičnosti mekkanskog perioda, Dautović je istakao kako nakon uspostavljenih temelja i govora o elementarnim ljudskim i vjerskim vrijednostima slijedi temeljitiji proces izgradnje društva i zajednice, što se dešavalo u Medini.

Uz analizu određenih detalja iz životopisa Muhammeda a.s., dr. Dautović je isticao uzorite primjere o organizaciji života, međuljudskim odnosima i zalaganju za zdravu društvenu zajednicu koji su aktuelni i inspirativni, kako tada, tako i u aktuelnom prostorno-vremenskom kontekstu.

– Učenja Muhammeda a.s. su moderna kao da su tek netom rođenja – zaključio je svoje predavanje dr. Dautović, referirajući se na osvrt Nerkeza Smailagića o životu Muhammeda a.s.

Program su upotpunili i članovi hora MIZ Sarajevo učenjem Kur’ana i interpretacijom kasida.

Sljedeća aktivnost u okviru manifestacije Selam ya Resulallah je otvaranje izložbe “Sultanske košulje”, 5. oktobra u Brusa bezistanu u 11 sati; a naredno predavanje će održati prof. dr. Hilmo Neimarlija 10. oktobra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u 20 sati.

Facebook
Twitter