Sektor za ženski aktivizam džemata Osjek u posjeti MIZ Livno

U okviru sektora za ženski aktivizam džemata Osjek organizovan je zajednički izlet u Livno. Kako je navedeno na zvaničnoj facebook stranici ovog džemata navodi se kako je namjera pedeset žena, predvođenih muallimom Džennetom Salkić, upoznati malu skupinu naših Bošnjaka u Livnu.

  • Prođosmo našim bosankim gradovima diveći se njihovoj ljepoti i ljepoti njihovih džamija. Odmor potražismo u hladovini vezirskoga grada Travnika i krenusmo put Livna. U Livnu nas dočekaše divne muallime, Šejla Mujić Kevrić i Merima Mustafić, zajedno sa Sadmir-ef. Mustafićem, imamom džamije Ahmeda Dukadara – navodi se u izvještaju posjetilaca.

Nakon podne-namaza gostima se obratio Sadmir-ef. i izrazio dobrodošlicu. On je u svom obraćanju ukazao na poveznice između Vrela Bosne i Vrela Dumana. Istakao je kako su oba simboli čistoće i mjesta gdje su se uvijek okupljali dobri Bošnjani.

Posjetioci su skupa sa muallimama MIZ Livno obišli ostale Livanjske starogradskih džamija iz 16. stoljeća, posjetili Vrelo Dumana, te se sreli sa majkama Livna sa kojima su razgovarali o iskustvima iz naših džemata.

  • Livno, mali grad tako velikih i čestitih ljudi može se pohvaliti raznim aktivnostima i sadržajima, jer džemat je zaista najljepše mjesto u kojem možemo djelovati – jedan je od dojmova gostiju iskazanih u osvrtu na ovu posjetu.

Džematlijke Livna pokazale su posjetiocima svoju sekciju zlatoveza i rukotvorina koje izrađuju, a jedna slika sa cvijetom Srebrenice krasiti će dom jedne džematlijke Osjeka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter