Sektor za ženski aktivizam džemata Jezero upriličio posjetu Hercegovini

Sektor za ženski aktivizam je prošlog vikenda upriličio izlet za žene džemata Jezero. Izlet je realiziran u dva Hercegovačka grada, uključujući i Blagaj.

Sektor za ženski aktivizam džemata Jezero, na čelu sa muallimom-prof. Amrom Abaz, aktivan je dugi niz godina. U programu svojih aktivnosti uključene su sada već tradicionalne halke Kur’ana i kursevi sufare, gdje se posebno ističe potreba i vrijednost kontinuiranog učenja, ponavljanja, ali i druženja.

Žene džemata Jezero, ističe koordinatorica, su aktivne na svakom polju podrške i angažmana kada je u pitanju doprinos vlastitom džematu.

  • U protekloj, postkoronarnoj godini, naša druženja su bila mnogo češća i bogatija različitim sadržajima. Uobičavamo da svaku godinu u kojoj smo predano i vrijedno radile upriličimo i zajedničko druženje u nekim od naših lijepih bosansko-hercegovačkih gradova – istakla je muallima Abaz.

Prvi dio ovog izleta izleta bio je posvećen Mostaru, mirisu Neretve i zijaretu bitnih tekovina ovoga grada. Putovanje je nastevljeno do Blagaja, gdje je obavljen podne-namaz. Urpiličena je i posjeta blagajskoj tekiji i ručak na Vrelu Bune.

Drugi dio putovanjapodrazumijevao je izlet u grad Stolac koji je sa svojom historijskom baštinom bio pod zaštitom UNESCO-a od 1980.godine. Ispred Medžlisa IZ Stolac, doček grupe žena džemata Jezero upriličila je koordinatorica za ženski aktivizam pri Medžlisu Stolac prof. Alma Mujakić.

  • Uz prelijepi doček i turistički obilazak važnih građevina, naročito smo bile počašćene zijaretom tekije na Bregavi u Stocu. Zahvaljujući uvaženoj prof. Mujakić, upoznate smo o radu tekije, programima aktivnosti džemata pri ovom Medžlisu, te o važnosti međusobne suradnje i podrške. Izlet smo završile posjetom slapovima na Bregavi – prenijele su svoje utiske ove aktivistice.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter