Search
Close this search box.

Savjetovanje za imame džemata u kojima je prikupljeno najviše zekata i sadekatu-l-fitra

U Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je održano savjetovanje za imame džemata u kojima je tokom prošle godine prikupljeno najviše zekata i sadekatu-l-fitra.

Ovom savjetovanju su, uz pomenute imame, prisustvovali dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski; dr. Ahmed ef. Purdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog; te Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tokom uvodnog obraćanja dr. Purdić je poselamio prisutne i naveo razloge organiziranja ovog savjetovanja.

– Prije svega želimo da vam se zahvalimo, iskažemo poštovanje, te čujemo vaša iskustva i sugestije – kazao je dr. Purdić.

Purdic.JPG

Uz selame prisutnima, dr. Ljevaković je podsjetio na značaj vezivanja za zajednicu i džemat prilikom izvršavanja svih ibadeta.

– Čestitao bih imamima i džematlijama zbog toga što sve obaveze izvršavaju u organiziranoj zajednici. Islamska zajednica pomoću fonda Bejtu-l-mal podržava obrazovne institucije, te mnogobrojne socijalne programe. Ona je vezivno tkivo svih Bošnjaka u svijetu i valja nam je održavati – poručio je dr. Ljevaković.

Pomenuo je i važnu ulogu imama prilikom pojašnjavanja propisa, kako zekata, tako i ostalih vjerskih obaveza.

muftija.JPG

– Zekat ima svoja precizna pravila i propise koje imami trebaju objašnjavati džematlijama, kako bi se jasno znala razlika između zekata, sedaketu-l-fitra i dobrovoljnog priloga – kazao je muftija Ljevaković.

Nadovezujući se na ovu činjenicu, Vehid ef. Arnaut je ukazao na čvrstu vezu između ispravnog izvršavanja ibadeta i djelovanja unutar sistema zajednice.

– Zekat je ibadet, a kod ibadeta je najvažnije da izvršilac poznaje pravila i da ga čini ispravno; a ispravnost se osigurava kroz jasno definiran sistem institucije – kazao je naglasivši važnost komunikacije sa džematlijama na ovu temu, kao i značaj medijske aktivnosti, te promocije uspjeha ovih imama.

U razgovor su se uključili i prisutni imami, podijelili iskustva sa terena i predstavili konstruktivne prijedloge i sugestije.

Sa područja Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo savjetovanju je prisustvovao Alen-ef. Jašić imam u džematu Crna rijeka, gdje je u protekloj godini napravljen značajan iskorak u prikupljanju zekata na poljopriovredne proizvode. Alen-ef. Jašiću je u to ime uručeno i posebno priznanje.

Alen-ef. Jašić primio priznanje od muftije sarajevskog dr. Enes-ef. Ljevakovića
Facebook
Twitter