Search
Close this search box.

Saradnja MIZ Sarajevo i Fondacije lokalne demokratije

Predstavnice Fondacije lokalne demokratije: Selma Begić, program menadžerica, Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće  i Lejla Lojo-Karamehmedović, PR Fondacije, ove sedmice posjetile su Medžis Islamske zajednice Sarajevo

Tokom sastanka sa glavnim imamom dr. Abdulgafar-ef. Velićem razgovarali su o saradnji Fondacije sa MIZ Sarajevo.

Tema sastanka bio je projekt „Sigurni zajedno: Uspostavljanje netradicionalnih partnerstava na lokalnom nivou između sigurnih kuća i vjerskih zajednica u BIH radi unapređenja prava preživjelih seksualnog nasilja u ratu“.

Glavni cilj ovog projekta kojeg u Kantonu Sarajevo provodi Fondacija lokalne demokratije je uspostavljanje partnerstva između lokalnih vjerskih zajednica sa skloništima za žene žrtve nasilja, kao i žene žrtve rata, a s ciljem razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja u borbi protiv nasilja nad ženama na osnovu spola.

Prva aktivnost u okviru projekta realizovana je 23. februara 2022. godine, a riječ je o okruglom stolu saradnje između Sigurne kuće i vjerskih zajednica na lokalnom nivou s ciljem zaštite prava preživjelih seksualnog nasilja u ratu, ali i žrtava nasilja na osnovu spola općenito.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice; Ferid Ganić, Elma Avdić, Asmir Salihović i Safija Malkić.

Prisustvovali Elma Softić-Kaunitz, Rahela Džidić (Jevrejska zajednica), Stefan Terzić i Ajša Kasumović-Mahmutović (Međureligijsko vijeće).

Uvodno obraćanje održala je Selma Begić, dok je o borbi protiv nasilja na osnovu spola, te sistemskom rješenju ovog problema, situaciji na terenu i pružanju pomoći žrtvama nasilja, govorila je Mubera Hodžić-Lemeš.

Predstavnici Islamske zajednice kazali su kao su 2015. godine formirali Odjel za brak i porodicu kako u Sarajevu, tako i u drugim bh. gradovima, te da je fokus njihovog djelovanja afirmacija porodičnih vrijednosti, ali i prevencija nasilja na osnovu spola, te da je saradnja s Fondacijom lokalne demokratije i Sigurnom kućom neophodna u pružanju pomoći žrtvama, ali u podizanju svijesti o ovoj problematici.

Praksa i iskustva iz Jevrejske zajednice u Kantonu Sarajevo kažu da oni nisu imali slučajeva prijave nasilja na osnovu spola, ali da je o ovoj temi veoma važno govoriti, te da su spremni za svaki vid saradnje kojim se nasilje može spriječiti.

U nevladinoj organizaciji Međureligijsko vijeće BiH bavili su se ovim pitanjem, te su objavili Priručnik za vjerske službenike za rad sa žrtvama silovanja u ratu. Iskazali su spremnost da daju svoj doprinos u zaštiti prava žrtava nasilja.

Facebook
Twitter