Rukovodstvo MIZ Sarajevo posjetilo Lubinu džamiju

U utorak, 27 jula 2021. godine, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo obišli su džemat Lubine džamije na Vratniku i pregledali radove na potpunoj rekonstrukciji Hadži Topal Han Eyhan džamije (Lubina) na Vratniku.

Delegaciju Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo činili su glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, njegov pomoćnik mr. Malik ef. Šljivo, predsjednik IO MIZ-Sarajevo g. Jusuf Zahiragić, direktor Jedilera h. Elvedin ef. Klisura, pomoćnik gl. imama Miralem-ef. Babajić. Pored imam Lubine džamije mr. Salih-ef. Meštrovca, dočekali su ih i članovi džematskog odbora hadži Hasan Čeligija, hadži Ibrahim Dizdarević i hadži Nezir Omerbegović.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim napretkom radova, kao i veliku sreću skorašnjem otvaranju ove džamije, koja će krasiti Sarajevo. Džamije su mjesta našeg okupljanja i kolektivne pobjede. Gradnjom džamije u srcima naših mahala gradimo sebe. Čuvanjem naših vrijednosti, čuvamo svoj identitet, istaknuto je tokom ove posjete.

Džamija je sagrađena u 15. vijeku i bila je rušena i oštećena nekoliko puta. Najveću štetu je pretrpila kada je Eugen Savojski palio Sarajevo 1697. godine kada je potpuno zapaljena. Obnovio ju je tada jedan od najbogatijih Sarajlija hadži Ahmed Lubo i zbog toga je prozvana Lubina džamija. U protekloj agresiji na našu zemlju bila je, također, devastirana, a potpuno je adaptirana 1997. godine. Obzirom na potrebe i dug period od posljednje adaptacije, prošle godine na inicijativu imama i džematskog odbora započela je potpuna rekonstrukcija džamije na čelu sa uglednim arhitektom i džematlijom ovog džemata gosp. Mufidom Garibijom. Adaptaciju financiraju isključivo Bošnjaci, bilo da su džematlije ovog ili drugih prijateljskih džemata, iz Domovine i bošnjačke dijaspore, što ovom hajratu daje posebnu vrijednost.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter