Search
Close this search box.

Redovni seminar za imame MIZ Sarajevo

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 21. septembra je održan redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Prisutnim imamima se na početku seminara obratio glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić koji se ukratko osvrnuo na rad imama i muallima tokom prethodne mektepske godine.

  • Mi smo na početku nove mektepske godine. Prošle godine smo vrijedno radili. To je bila i prva godina nakon online nastave tokom perioda korone. Ponovo smo okupljali djecu u klupama i postigli dobre rezultate – kazao je dr. Velić. 

Seminaru je prisustvovao i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji se, također, početkom prethodne mektepske godine sastao sa imamima MIZ Sarajevo, te je u uvodnom dijelu obraćanja iskazao pohvalne riječi o njihovom radu tokom proteklog perioda.

  • Prije svega čestitam vam na zapaženim rezultatima u organizaciji mektepske pouke, kao i na čuvanju naše Zajednice. Cijelu godinu smo proveli razmišljajući i djelujući na aktivnostima važnim za sve nas; općenito na razvoju medžlisa i džemata – istakao je muftija Grabus.

Posebno se osvrnuo na aktivnost koju u narednom periodu očekuje Medžlis Islamske zajednice, a to je organizacija djelovanja novotvorenog vrtića.

  • Otvaranjem prvog vrtića na području Sarajeva u vlasništvu Islamske zajednice pravi se jedan iskorak koji je dugoročno važan preokret u našem djelovanju. Obaveza nam je da to razvijamo, a naša ambicija je da se kvalitetom rada pozicioniramo među najbolje – rekao je muftija sarajevski.

U nastavku seminara, muftija Grabus je sa prisutnim imamima podijelio nekoliko razmišljanja o etičkom monoteizmu.

Kako je ocijenio, značajno je govoriti o tim temama koje se tiču etičkog monoteizma na kojem su zasnovane monoteističke religije, jer se time izoštrava i svijest o relevantnosti određenih aktuelnih pitanja u sekularnom društvu.

Uz osvrt na određena aktuelna pitanja, muftija je u formi savjeta o preuzetim obavezama uputio imamima nekoliko poruka.

  • Imamo odgovornost za ono što radimo, a niko od nas nije bezgriješan. Svi imamo svoje slabosti, ali gledajmo da naše obaveze izvedemo na pravilan način. Prije preuzimanja određene obaveze, gledajmo možemo li joj odgovoriti ili ne. Uz to, važno je da kreiramo narativ koji će nadilaziti nađe lokalne identitete. Islamska zajednica treba ostati iznad toga – zaključio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Ovom prilikom su uručene i prigodne nagrade najuspješnijim muallimima tokom pretkodne mektepske godine. Nagrađeni su Enver-ef. Hošić, imam džemata Sokolović Kolonija; Resul-ef. Alić, imam džemata Ilidža; Asmir-ef. Salihović, imam džemata Podlugovi; Sejid-ef. Strika, imam džemata Grbavica II; Abdusamed-ef. Podojak, imam džemata Bačića Polje – Stup; Muhamed-ef. Abaz, imam džemata Jezero; Memfad-ef. Drkić, imam džemata Dobrinja I C5; Muslija-ef. Čeliković, imam džemata Vogošća; Sulejman-ef. Posavljak, imam džemata Boljakov Potok; te Hazim-ef. Krupalija, imam džemata Butmir.

Facebook
Twitter